Wapń
Wapń wpływa na stan naszych kości już od samego urodzenia. W organizmie dorosłego człowieka znajduje się około 1 kilograma wapnia i jest on pierwiastkiem niezbędnym do naszego życia dlatego też bardzo istotne jest dostarczenie go w odpowiedniej ilości. Około 99% wapnia znajduje się w kościach oraz zębach i jest on podstawowym materiałem budulcowym. Do prawidłowego wchłaniania się wapnia i jego wykorzystania przez nasz organizm niezbędna jest odpowiednia ilość witaminy D.
Wapń – rola w organizmie
Wapń umożliwia prawidłową kurczliwość mięśni, funkcjonowanie tkanki nerwowej oraz dodatkowo wspiera pracę mięśnia sercowego. Bierze także udział w utrzymaniu równowagi kwasowo – zasadowej a poprzez aktywację enzymów uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi i przemianie materii. Im więcej wapnia zostanie ,,wbudowane” w kości w okresie młodości, tym większą osiągnie on masę kostną w szczytowym okresie około 30 roku życia. Dlatego po osiągnięciu tego wieku należy spożywać więcej produktów bogatych w wapń.
Wapń – niedobory
Nasz organizm jest tak zaprogramowany, że stara się utrzymywać poziom wapnia na wyznaczonym poziomie. Jeżeli dostarczamy go zbyt mało zaczyna być uwalniany z kości. Długotrwały niedobór wapnia u dzieci może być przyczyną krzywicy oraz zmniejszenie szczytowej masy kostnej co doprowadzić może do osteoporozy w późniejszych latach. U osób dorosłych niedostateczna podaż wapnia może przyczynić się do demineralizacji kości, powodując ich zmiękczenie i deformację. Innym objawem może być hipokalcemia czyli zmniejszenie stężenie wapnia w surowicy krwi. Ich przyczyną zazwyczaj są zaburzenia hormonalne. Początkowo niewielki nie dobór wapnia może objawiać się skurczami mięśni, mrowieniem i drętwieniem kończyn lub bólami w stawach. Późniejsze objawy to powstające ubytki w uzębieniu, zaburzenia snu a nawet krwotoki z nosa.
Produkty najbogatsze w wapń (mg/100g):
- ser edamski tłusty: 867 mg
- sardynki w puszcze: 250 mg
- soja: 240 mg
- migdały: 239 mg
- natka pietruszki: 193 mg
- orzechy laskowe: 186 mg
- jogurt naturalny: 170 mg
- fasola biała: 163 mg
- nasiona słonecznika: 131 mg
- mleko 3,2% tł.: 118 mg
- szpinak: 93 mg
- ser twarogowy 88 mg