Witamina D w kapsułkach i kroplach
Witamina D jest to witamina należąca do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Ma bardzo szerokie zastosowanie w naszym organizmie przez co jest nam niezbędna. Jej główna funkcja to utrzymanie odpowiedniej gospodarki wapniowo – fosforanowej. Możemy rozróżnić dwie formy witaminy D. Jedna z nich to D2 a druga D3. Różnią się one budową łańcucha bocznego i źródła naturalnego występowania. D2 występuje naturalnie w organizmach roślinnych i drożdżach a D3 w organizmach zwierzęcych.
Rola witaminy D
- Układ kostny - Witamina D jest odpowiedzialna za metabolizm i mineralizacje kości. Zwiększa wchłanianie wapnia oraz fosforanu z przewodu pokarmowego do kości oraz wyrównuje ich stosunek względem siebie. Zmienia fosforan organiczny na nieorganiczny co prowadzi do procesu kostnienia.
- Układ nerwowy i mięśniowy - Witamina D regeneruje neurony czyli przekaźniki nerwowe oraz zwiększa masę mięśniową i siłę mięśni. Zapobiega mięśniobólom czyli przewlekłym, ostrym bólom mięśniowym oraz chorobie o nazwie miopatia. Polega ona na osłabieniu mięśni które spowodowane nie prawidłowym funkcjonowaniu włókien mięśniowych.
- Układ immunologiczny - Witamina D jest głównym czynnikiem dzięki któremu powstają peptydy przeciwbakteryjne. Występują one w jelicie człowieka i są naturalnym antybiotykiem. Przy niedoborze witaminy D dochodzi do zaburzeń flory bakteryjnej i obniżenie odporności.
- Układ krążenia - Witamina D zmniejsz ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego i niewydolności serca.
- Układ rozrodczy - Witamina D jest bardzo ważnym związkiem który bierze udział w spermatogenezie, wpływa także na dojrzewanie plemników oraz wspomaga produkcję testosteronu.
Suplementacja witaminy D powinna być ważnym elementem uzupełnienia diety. Pozwala wspomagać pracę organizmu na wielu polach.
Dzienne zapotrzebowanie
Dzienne zapotrzebowanie witamin D jest różny w zależności od wieku:
- Noworodki i dzieci do 1. roku życia 1000IU
- Dzieci w wieku 1 – 10 2000IU
- Dzieci i nastolatki do 18. roku życia 4000IU
- Dorośli i starsze osoby z prawidłową masą ciała 4000IU
- Dorośli otyli oraz osoby w starszym wieku 10000IU
- Kobiety w ciąży oraz matki karmiące piersią 4000IU
Źródła witaminy D
Witaminę D możemy dostarczać nie tylko za pomocą promieni UV ale również z jedzenia. Najwięcej tej witaminy ma węgorz świeży, śledź marynowany, śledź w oleju, dorsz świeży, łosoś, makrela, żółtko jaja.
- 1
- 2