Ostropest
Ostropest plamisty to znana i ceniona już od tysiącleci roślina, która działa jako naturalne wsparcie pracy wątroby. Istnieje jednak znacznie więcej zastosowań ostropestu plamistego. Działanie tej rośliny na zdrowie jest nieocenione.
Składniki odżywcze Ostropestu
Swoje właściwości prozdrowotne ostropest zawdzięcza zawartości sylimaryny. Jest to substancja, która zawiera kompleks flawonoliganów, czyli składników o silnym działaniu antyoksydacyjnym, ale nie tylko. Oprócz tego ostropest zawiera olejek eteryczny i związki goryczowe, które wspomagają trawienie, olej bogaty w kwas linolowy, palmitynowy i oleinowy, sterole roślinne pomagające utrzymać właściwy poziom cholesterolu, witaminę E, cukry i aminy - histaminę i tyraminę. Ze względu na wiele cennych składników i dwoje właściwości lecznicze, ostropest jest szeroko wykorzystywany w medycynie.
Ostropest plamisty – właściwości
Ostropest jest znany przede wszystkim ze swojego korzystnego wpływu na wątrobę. Wspiera regenerację komórek oraz uszczelnia błony komórkowe, chroniąc wątrobę przed działaniem toksyn. Sylimaryna zawarta w ostropeście posiada działanie żółciopędne, przeciwzapalne, spazmolityczne, regeneracyjne oraz odtruwające. Co więcej, ostropest reguluje proces trawienia, zwiększa wydzielanie soków trawiennych, a także poprawia apetyt. Owoc ostropestu posiada działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Zmniejsza syntezę cholesterolu oraz utlenianie lipidów, dzięki czemu zapobiega zmianom miażdżycowym. Zawarta w ostropeście sylimaryna wpływa na zdolność regeneracji nerek. Działanie prozdrowotne ostropestu przyniosło mu znaczny wzrost popularności. Olej z ostropestu nawilża skórę i przyspiesza jej regenerację, chroni przed promieniowaniem UV, spowalnia procesy starzenia i rozjaśnia przebarwienia. Nie dziwi więc rosnąca popularność ostropestu plamistego. Opinie dotyczące wpływu ostropestu na zdrowie także są pozytywne i obiecujące.
Ostropest – dawkowanie
W aptekach można kupić wiele preparatów z wyciągiem z sylimaryny. Dostępne są również nasiona ostropestu. Jak w przypadku innych wyciągów z roślin, efekty uzyskamy dopiero po 3 miesiącach stosowania, choć pierwsze istotne zmiany mogą pojawić się wcześniej. Ostropest plamisty można kupić w postaci zmielonej, całych ziaren bądź w tabletkach. Ostropest w tabletkach zawiera 70 mg sylimaryny. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), aby terapia była efektywna i przyniosła optymalne wyniki, należy spożywać od 200 do 400 mg sylimaryny dziennie w dwóch lub trzech dawkach.
Jak należy stosować ostropest mielony?
Roślinę można spotkać w dwóch postaciach – ostropestu plamistego mielonego lub jego owoców. Z owoców (nasion) można przygotować macerat z ostropestu. Wystarczy zalać je zimną lub letnią wodą i odstawić na kilkanaście godzin. Wówczas powstanie gęsty, kleisty produkt, który można przyjmować doustnie. Taki płyn działa korzystnie na układ pokarmowy. Ostropest plamisty mielony można dodawać do zup, sosów, wypieków (chleba) oraz surówek i sałatek. Posiada składniki aktywne, które są bardziej biodostępne, czyli lepiej wchłaniane przez organizm, niż całe owoce.