Maca
Korzeń Maca to roślina, która posiada wiele właściwości prozdrowotnych i z tego powodu znalazła swoje zastosowanie w medycynie naturalnej. Ze względu na zawarte w nim aktywne związki jest naturalnym źródłem energii, a jednocześnie wspiera dobre samopoczucie psychiczne i fizyczne.
Skarb Inków
Maca (Lepidium meyenii) to odżywcza roślina, która pochodzi z Peru. Jest znana także jako żeń-szeń peruwiański lub pieprzyca peruwiańska. Była wykorzystywana od kilku tysięcy lat przez Inków i ludność zamieszkującą Andy. Tradycyjnie była stosowana do leczenia bezpłodności u mężczyzn i kobiet, a także w celu zwiększenia liczby potomstwa. Spożywanie macy było zalecane osobom osłabionym, niedożywionym, ciężko pracującym, a także kobietom z zaburzeniami miesiączki i przechodzącym menopauzę.
Maca – właściwości
Maca należy do roślin adaptogennych. To oznacza, że pomaga zwiększyć odporność organizmu na czynniki stresowe. Korzeń maca zawiera wysokiej jakości białko roślinne, a także wiele witamin i minerałów, które pomagają skutecznie odżywić i wzmocnić organizm. Dzięki licznym substancjom bioaktywnym maca przede wszystkim dodaje energii i podnosi wydajność fizyczną organizmu, wspiera naturalną odporność, a także pomaga dbać o zdrowe i mocne kości, stawy oraz mięśnie. Zwiększa popęd seksualny oraz poprawia płodność u mężczyzn i u kobiet – u mężczyzn wydłuża żywotność plemników, a u kobiet podnosi poziom luteiny. Suplementy zawierające ekstrakt z tej rośliny wspomagają pracę gospodarki hormonalnej i układu krwionośnego dzięki działaniu obniżającemu ciśnienie krwi i właściwościom przeciwmiażdżycowym, jakie posiada korzeń Maca. Opinie również potwierdzają ich korzystne właściwości.
Lista pozytywnych właściwości maca jest bardzo długa. Korzystnie wpływa na układ odpornościowy i zdrowie. Co więcej, jest to suplement bezpieczny dla organizmu - jak dotąd nie odnotowano żadnych skutków ubocznych związanych z jej stosowaniem. Wszystkie swoje prozdrowotne właściwości zawdzięcza bogatemu składowi. Korzeń maca zawiera 18 aminokwasów (w tym aminokwasy egzogenne), węglowodany, błonnik i łatwo przyswajalne białko. Dzięki temu korzystnie wpływa na metabolizm oraz pracę układu hormonalnego. Jest również źródłem dużej ilości witamin, między innymi A, C, B1, B2 i B6, a także minerałów – cynku, miedzi, żelaza i wapnia.
Dawkowanie Macy
Włączenie macy do codziennej diety jest bardzo proste. Wystarczy zmieszać 1-2 łyżeczki zmielonego korzenia macy z wodą lub mlekiem. Rekomendowana dzienna porcja nie została określona, jednak zalecana dawka to około 1-3 gramy sproszkowanej macy na dobę. Najlepiej jest zacząć od jednej łyżeczki macy dziennie. Macę najlepiej jest spożywać rano przed śniadaniem. Jednak ze względu na to, że poprawia energię i wytrzymałość, wiele osób spożywa ją również przed treningiem.
Jak suplementować maca? Proszek umożliwia lepszą regulację dobowej dawki do spożycia, dlatego na początku jest bardziej polecany. Istotną zasadą w suplementacji korzenia maca jest dostarczanie go do organizmu stopniowo. Sproszkowany korzeń maca charakteryzuje się wysoką zawartością składników odżywczych. Ta roślina jest również dostępna w postaci tabletek i płynnego wyciągu.