Białko – najważniejszy budulec mięśniowy
Białka, tłuszcze i węglowodany jak wiadomo - to najważniejsze makroskładniki ludzkiego organizmu. W naszym artykule zajmiemy się przede wszystkim tymi pierwszymi? Czyli odpowiednią podażą protein, które spełniają nieocenioną rolę w tak upragnionym przez osoby aktywne - anabolizmie mięśniowym.
Nie ma co ukrywać, białko jest najważniejszym budulcem mięśniowym, bez którego nie może dojść do rozbudowy masy mięśniowej. Jego składy ukryte są niemalże w każdym pokarmie, jednakże zazwyczaj w niewystarczającej dla organizmu ilości. Dzielimy je na białko roślinne i zwierzęce. Pierwsze z nich charakteryzuje się niską wartością odżywczą poprzez dysproporcje w składzie aminokwasowym. Zawarte w nich spore ilości kwasów tłuszczowych wpływają niekorzystnie na metabolizm aminokwasów, a także czas wchłaniania. Dodatkowo zawarty w nich błonnik, mimo tego że sprzyja procesowi trawienia to utrudnia wchłanianie aminokwasów do krwiobiegu. Z tego względu powstały produkty białkowe o obniżonej zawartości węglowodanów i tłuszczu. Zaliczyć tutaj możemy przede wszystkim koncentrat oraz izolat białka sojowego. Jednym z takich produktów jest ISO SOY+ firmy 4+ NUTRITION.
Oprócz białek sojowych należy wspomnieć o białkach pszenicznych, które mimo tego, że nie cieszą się wysoką popularnością ze względu na niską wartość biologiczną i kiepską przyswajalność, to są dobrym wyborem pod względem ekonomicznym. Do najpopularniejszych produktów spożywczych, które bogate są w białko roślinne zaliczyć możemy: tofu, orzechy, czy np. soczewicę. Idealnym wyborem dla wegetarian na pewno będzie ISO+ VEGETARIAN, który jest czystym izolatem białek pozyskanym z warzyw.

Białko zwierzęce określane jest mianem protein pełnowartościowych. Ze względu na występowanie prawie wszystkich aminokwasów egzogennych. W ich skład możemy zaliczyć mięso (w tym drób, wołowina), ryby oraz jaja. Szczególnie dobra do rozbudowy masy mięśniowej wydaje się być wołowina, która oprócz bardzo bogatego profilu aminokwasowego zawiera również kreatynę odpowiedzialną za syntezę fosfokreatyny, która wspomaga wytwarzanie ATP ? niezbędnego źródła energii wykorzystywanego przez komórki mięśniowe. Wśród bywalców siłowni nie może braknąć produktów mięsnych, a także ich odpowiedników pod postacią odżywek. Dzięki właśnie takim odżywkom możesz nieustannie znajdować się w stanie anabolicznym i być gotowym do rozbudowy masy mięśniowej.

Obecnie na rynku suplementów produkty wysokobiałkowe zawierają różnorodne frakcje białek, dzięki którym organizm może być odżywiony w makroskładniki, a także rozgałęzione aminokwasy BCAA. Dzięki temu, oprócz rozbudowy masy mięśniowej, dochodzi do regeneracji uszkodzonych włókien mięśniowych, dzięki czemu stają się one grubsze, twardsze, a zarazem zdolne do jeszcze cięższego wysiłku. Zawarty w nich bogaty profil aminokwasowy wspomaga pamięć i koncentrację, a także wspomaga system immunologiczny! Jednym z takich białek jest na pewno 100% PURE WHEY firmy IHS. Bardziej wymagający powinni zainteresować się suplementem PRO BLEND+, w którym uwalnianie aminokwasów odbywa się już od 30 minut i trwa nawet do 7 godzin po spożyciu. Wszystko to za sprawą zawartych w nim frakcji izolatu i koncentratu białek serwatkowych, a także micelarnej kazeiny.


Mimo to, najbardziej popularnym rodzajem białka jest na pewno produkt białkowy oparty na koncentracie białek serwatkowych. To doskonałe uzupełnienie dziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze, które jest bardzo ekonomiczne, a zarazem smaczne. Jeśli jednak szukacie czegoś naprawdę taniego, to zachęcamy do zapoznania się z produktem firmy ACTIVLAB, WPC 80 STANDARD. Pomimo trochę uboższego profilu aminokwasowego niż odżywki białkowe wymienione powyżej, stanowi ono doskonałe uzupełnienie diety i bardzo dobrze sprawdza się zarówno podczas robienia masy mięśniowej, jak i na redukcji.

