Dieta śródziemnomorska
Kultywowana przez południowych Francuzów, Hiszpanów, Greków i Włochów dieta śródziemnomorska jest uważana za jedną z najbardziej zdrowych na świecie. Jakie są jej zasady i czy ten model odżywiania może stosować każdy?
Zalety diety śródziemnomorskiej
Dieta śródziemnomorska, którą stosuje ludność zamieszkująca basen Morza Śródziemnego jest uważana za jedną z najbardziej korzystnych dla naszego organizmu. Wyniki różnych badań mówią jasno - może ona poprawić samopoczucie, a także wpłynąć na wydłużenie życia. Do zalet jej stosowania zalicza się m.in.:
- zmniejszenie ryzyko chorób serca,układu krążenia i udarów;
- zahamowanie rozwojowi cukrzycy;
- poprawa zdrowia psychicznego;
- łatwiejsza kontrola wagi;
- zapobiega nowotworom.
Co ciekawe, dieta śródziemnomorska nie ma sztywnych zasad żywieniowych, a jej składniki mogą się od siebie nieznacznie różnić w zależności od regionu. Wynika to po prostu z nawyków żywieniowych, które są kultywowane od wielu pokoleń. W 1993 roku uczeni z Harvardu oraz WHO opracowali dla tej diety piramidę żywieniową.
Piramida żywieniowa diety śródziemnomorskiej
Dieta śródziemnomorska obfituje w nienasycone kwasy omega-3, błonnik oraz wszelkie witaminy i minerały. Ludność basenu Morza Śródziemnego przede wszystkim korzysta ze świeżych i sezonowych produktów, co zdecydowanie wpływa na urozmaicony jadłospis. Podstawy diety śródziemnomorskiej wcale nie odnoszą się do produktów żywieniowych, a głównie do regularnej aktywności fizycznej, życia towarzyskiego, a także higieny snu oraz wypoczynku. Drugi poziom piramidy uwzględnia przyjmowanie dużej ilości płynów - w tym wypadku jest to woda oraz ziołowe napary.
W przypadku produktów spożywczych dieta śródziemnomorska obfituje w zdrowe tłuszcze pochodzące najczęściej z orzechów, pestek oraz wysokiej jakości oliwy z oliwek. Każdy posiłek zawiera dużą porcję warzyw i owoców, a także produkty zbożowe z pełnego ziarna. W dziennym menu znajdują się także świeże zioła, rośliny strączkowe oraz nabiał, w tym sery, mleko i jogurty. Źródłem białka jest najczęściej białe, chude mięso - głównie ryby i owoce morza. Warto zaznaczyć, że alergikom uczulonym na ryby, jako dodatkowe źródło białka i zdrowych kwasów poleca się stosowanie odżywek i przyjmowanie odpowiednich suplementów diety. Podobnie jest z innymi składnikami, które z uwagi na charakterystykę naszego regionu mogą nie być dostępne przez cały rok.
Czego unikać przy takiej diecie?
Jest wiele produktów spożywczych, które nie idą w parze z dietą śródziemnomorską. Można tu wymienić chociażby tłuste, czerwone mięso. Lokalna ludność w niewielkim stopniu spożywa wieprzowinę i wołowinę - z reguły są to dwie porcje tygodniowo. Unika się również ziemniaków, białej mąki i cukru, a słodycze zastępuje słodkimi owocami.
Nieco inaczej jest z winem, szczególnie wytworzonym z czerwonego winogrona. Jest ono bardzo polecane podczas stosowania tej diety, ale również z dużym umiarem. Warto zaznaczyć też, że w śródziemnomorskiej diecie niewiele się smaży, szczególnie na głębokim tłuszczu. Zamiast tego, bardziej popularne jest gotowanie, duszenie oraz pieczenie w folii. Pozwala to zachować wiele wartościowych składników odżywczych, a także niepowtarzalny smak i aromat.