Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Ukryty cukier...

Ile tak naprawdę jem ukrytego cukru? Badania wskazują że ??typowa osoba będzie spożywać 13% wszystkich dziennych kalorii z cukru. Porównaj to do maksymalnie 4%  zalecanych przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) i to jest jasne, że jemy za dużo ukrytego cukru. Według badań opublikowanych w Journal of the Academy of Food , około 75%  pakowanych produktów spożywczych na półkach sklepowych  zawiera jakieś dodatek  słodzący. Nawet jeśli świadomie trzymamy się  z dala od tradycyjnych deserów i innych słodyczy, to nawet niewinnie wyglądające produkty mogą mieć sporo takich dodatków ukrytych w składzie.
Oto cztery podstępne źródła cukru, na które trzeba uważać!

Jogurt waniliowy

Łatwo dostać zawrotu głowy od szerokiego  wachlarza opcji jogurtów dostępnych obecnie w przemyśle mleczarskim. Sprawa podstawowa  w tym  punkcie: waniliowy smak jogurtu.
Nawet wysoko białkowy jogurt z dodatkiem wanilii naturalnej lub syntetycznej może zawierać ponad 15 gramów cukru w ??porcji! Choć może wydawać się zdrowsza niż owocowe czyli syntetyczne wersje,  jogurt waniliowy może być tak samo bombą cukru. Zazwyczaj porcja jogurtu waniliowego zawiera dwa razy więcej  cukru niż  jego odpowiedniki. W rzeczywistości, nawet połowę kalorii w waniliowym, beztłuszczowym  jogurcie greckim  może pochodzić z dodanego cukru, a kupimy go bo na etykiecie napisano ?nisko tłuszczowy?.

Oryginalne mleko migdałowe

Alternatywą dla  mleka  do kawy  stały się mleczka migdałowe . Czy to z powodu  przestrzegania diety wegańskiej, unikania  laktozy,  istnieje wiele opcji mleka roślinnego do wyboru.  Choć może to dziwić, że czekoladowe lub waniliowe smaki również mogą przynieść ze sobą dodatki cukru, to  jest mniej oczywiste że pojawia się cukier dodany do tych mleczek pochodzenia roślinnego (oznaczonych często jako "oryginał"). Zdecydowana większość z oryginalnych , alternatywnych produktów  i  składników,  zawiera środek słodzący, taki jak odparowany sok z trzciny cukrowej, czyli? nic innego jak eufemizm cukru.
Jeśli potrzebujecie  tych napojów w diecie, należy wybrać te, które zawierają słowo "niesłodzone" na opakowaniu.

Masło orzechowe

W ostatnich latach rynek eksplodował z różnymi postaciami z masła orzechowego. Niestety niektóre komercyjne marki  produkujące masło orzechowe dostarczyć mogą   aż  15 gramów cukru na porcję. Upewnij się, że Twoje masło jest albo naturalne, bez smakowe i bez dodatku innych olejów i soli, albo jest z dodatkiem stewii lub tzw. masła proteinowe z dodatkiem dobrej jakości izolatu białka serwatki. Jasne, słodziki, których używają producenci  mogą być różne , jak koncentrat soków owocowych, syrop klonowy lub miód, ale Twoje ciało rozkłada go w zasadzie tak samo jak cukier stołowy. W rzeczywistości, w 2015r  Journal of Nutrition opisał,  że miód  w towarzystwie tłuszczy powoduje problemy metaboliczne , nasila stany zapalne i wzrost we  krwi trójglicerydów.  Podobne problemy daje wysokie stężenie sacharozy i syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy, gdy spożywane są w tym samym czasie. Te  niepożądane efekty metaboliczne podnoszą  ryzyko chorób serca. Biorąc pod uwagę, że jedna porcja, która jest jedną łyżeczką  może zawierać do  15 gramów cukru , może  najlepiej trzymać się z prostszej wersji  orzechowych masła. I nie, nie mówię o orzechowych masłach do smarowania o obniżonej zawartości tłuszczu. Takie produkty często zawierają jeszcze więcej cukru w ??celu uzupełnienia utraty smaku, gdy tłuszcze są usuwane ze składu Czyli znowu czytamy  etykiety ze  składnikami .Może być tu  odrobina soli lub inne środki aromatyzujące, takie jak cynamon lub kakao , wiórki kokosowe.

Sos pomidorowy

Niestety , czerwony sos pomidorowy i  keczup jest również częstym? przemytnikiem? cukru, zawierające 4-6 gramów na łyżce! Tym razem nie chodzi tylko o smak. Producenci dodają  cukier, aby przedłużyć trwałość, zmniejszyć kwasowość i pomagają maskować brak naturalnej  słodyczy w obecnie produkowanych masowo ? bezsmakowych? pomidorach.
Niektóre z wymienionych cukrów na liście składników sosu pomidorowego są naturalnie obecne w pomidorach, ale jest to do 6 g na 100 g produktu. Na szczęście mamy  wiele opcji sosów  pomidorowych  na sklepowych półkach i wybieramy te najkorzystniejsze. Możesz też kupić zwykłe  pomidory pokrojone w puszkach i zrobić własny  sos przez gotowanie  pomidorów  z przyprawami i dodatkami, takimi  jak cebula, czosnek, papryka i bazylia.


Na zakończenie
Aby uniknąć wpadania w pułapkę cukru, najpierw trzeba zapoznać się ze wszystkimi słowami ?kodowymi? z  listy składników, które oznaczają zawsze jakąś formę cukru. Niektóre z nich mogą wydawać zdrowsze niż inne, ale gdy przechodzą do przewodu pokarmowego  nie jest to duża różnica w tym, jak one działają w organizmie.
Użyj tej listy, aby rzetelnie sprawdzić etykiety i nieważne, czy dana etykiety mówi coś w stylu "bez dodatku cukru". Musisz przeczytać listę składników, aby wiedzieć na pewno.

  • Agawa, syrop z Agawy
  • Wyciąg ze słodu
  • Brązowy syrop ryżowy
  • Ekstrakt kukurydziany
  • Cukier trzcinowy
  • Dekstroza
  • Ekstrakt z  soku trzciny
  • Fruktoza
  • Koncentrat soku owocowego
  • Syrop kukurydziany wysoko fruktozowy
  • Miód sztuczny
  • Cukier inwertowany
  • Maltodekstryna
  • Karmel
  • Melasa
  • Syrop z sorgo

 

 

Opracował: mgr Bartosz Guran

Data publikacji:

Polecane

Oszczędzasz2,41 zł
VIVIO Bio Cukier kokosowy - 1000g

VIVIO Bio Cukier kokosowy - 1000g

29,00 zł26,59 zł5818 pkt.
pixel