Suplementy z białek mleka, jakie wybrać?

2017-09-11
W bardzo fachowym artykule, na celowniku Bartosza Gurana znalazły się odżywki pozyskiwane z białek mleka. Jeżeli macie wątpliwości, który rodzaj białka wybrać, zapraszamy do zapoznania się z poniższym materiałem.

Kiedy rozmawiamy o serwatce, mamy na myśli złożone białko pochodzące z mleka składające się z wielu mniejszych frakcji białkowych, takich jak beta-laktoglobulina, alfa-laktoalbumina, immunoglobuliny (IgG), glikomakropeptydy, albumina surowicy bydlęcej (BSA) i drobne peptydy, jak laktoperoksydazy, lizozym i laktoferynę. Każda z tych frakcji znalezionych przez naukowców w serwatce ma swoje własne właściwości biologiczne, cenne dla każdego człowieka.

Do niedawna oddzielenie tych małych części składowych białka serwatki na dużą skalę było niemożliwe lub kosztowne w celach badawczych. Nowoczesna technologia filtrowania uległa znacznej poprawie w ciągu ostatnich dziesięciu lat, pozwalając firmom na oddzielenie niektórych wysoce bioaktywnych peptydów z serwatki, takich jak laktoferyna i laktoperoksydaza.

Niektóre z tych frakcji znajdują się tylko w bardzo małych ilościach w mleku krowim, zwykle poniżej jednego procenta. Przykładowo - laktoferyna, która jest jedną z najbardziej obiecujących podfrakcji zapobiegających rożnym chorobom, poprawiająca odporność i ogólny stan zdrowia, stanowi około 0,5% lub mniej białka serwatkowego pochodzącego z mleka krowiego (przy czym mleko ludzkie zawiera 15% laktoferyny). W ostatnich kilku dekadach proszki białek serwatkowych ewoluowały kilka pokoleń z koncentratów o niskiej zawartości do bardzo wysokiej jakości koncentratów i izolatów.


Rodzaje serwatki

Większość zamieszania wokół serwatki jest spowodowana różnymi rodzajami suplementów z serwatki: koncentratów, izolatów, białek pozyskiwanych w wymianie jonowej itp. Wszystkie one maja pełny i kompletny profil aminokwasowy, posiadają także sporo BCAA w porównaniu z innymi białkami. Odżywki pochodzące z serwatki dzielimy na:

- WPC - Koncentraty Białek Serwatkowych - proszek białek serwatkowych pierwszej generacji zawierał zaledwie 30-40% białka oraz duże ilości laktozy, tłuszczu i białka niedenaturowanego. Takie preparaty były już uważane za "koncentrat" i używane głównie przez przemysł spożywczy do wypieku i innych zastosowań. Nowoczesne koncentraty zawierają teraz aż 70-80% białka o zmniejszonej ilości laktozy i tłuszczu. Wielu ludzi jest przekonanych, że WPC jest z natury gorszy od izolatu. To nieprawda - jest po prostu inny!

Chociaż WPC będzie zawierać mniej białka w gramach na gram, niż izolat, wysokiej jakości WPC zawiera wszystkie interesujące związki, których nie znaleziono w izolatach. Dobre koncentraty zawierają znacznie wyższe poziomy czynników wzrostu, takie jak IGF-1, TGF-1 i TGF-2. Zawierają znacznie wyższe poziomy różnych fosfolipidów i różnych bioaktywnych lipidów, takich jak sprzężony kwas linolowy (CLA) i często zawierają wyższe poziomy immunoglobulin i laktoferyny. Dlatego dobre WPC jest korzystne dla budowy muskulatury oraz może poprawić odporność, zdrowie jelit i dać wiele innych efektów, które zarówno sportowcy jak i "normalni" ludzie szybko zauważą.

Wadą WPC jest to, że mają nieco mniej białka na gram niż izolat i zawierają wyższe poziomy tłuszczu (chociaż te tłuszcze mogą w rzeczywistości mieć czasem korzystne efekty) oraz wyższy poziom laktozy i cukrów. Ludzie nie powinni być przekonani, że dobrze wykonane WPC jest z natury gorsze niż izolat białka serwatkowego (WPI) i może być w rzeczywistości doskonałym wyborem, w zależności od celu danej osoby. WPC jest białkiem uniwersalnym i tanim, doskonałym w okresie budowania masy i siły.

- WPI - Izolaty Białek Serwatkowych - zawierają zazwyczaj 90-96% białka. Badania wykazały, że tylko białka serwatki w naturalnym stanie nienasyconym (tj. stan konformacji macierzystej) mają aktywność biologiczną. Szczególną uwagę zwraca producent przetwórstwa białka serwatkowego na to, aby usunąć laktozę, tłuszcze itp. - przy jak najmniejszej utracie aktywności biologicznej. Utrzymanie naturalnego niezdenaturowanego stanu białka ma zasadnicze znaczenie dla jego działania przeciwrakowego i stymulująco-odpornościowego. Białko musi być przetwarzane w niskich temperaturach i / lub w warunkach niskiego poziomu kwaśnego. Wszystko po to, aby nie "denaturować" białka, co stwarza jeszcze większe obawy o uszkodzenie podczas produkcji izolatów wysokiej jakości. To z kolei przekłada się potem na cenę. We wspomnianych akapit wyżej koncentratach proces produkcji nie jest tak skomplikowany, dlatego cena jest niższa.

Izolaty zawierają >90% zawartości białka z minimalną ilością laktozy i praktycznie bez tłuszczu. Zaletą dobrego WPI jest to, że zawiera więcej białka i mniej tłuszczu, laktozy i popiołu, a następnie koncentruje się na gramach składnika na gram produktu. Izolat jest białkiem szybciej wchłanianym, czystszym i doskonale nadaje się do okresu redukcji lub dla osób, które źle reagują na laktozę i szybko zatrzymują wodę pod skóra.

- WPH - Hydrolizaty - hydrolizowany zasadniczo oznacza, że białko zostało częściowo rozbite na peptydy o różnej długości, czyli staje się dla organizmu najszybciej przyswajane i praktycznie nie musi być trawione. Ma to jak najbardziej pozytywne skutki w momencie największego zapotrzebowania organizmu na lekkostrawne białko, czyli przed i po treningu. Sportowcy, którzy otrzymywali hydrolizowane białko mieli wyższą retencję azotu niż grupa,która otrzymywała białka o niskiej kinetyce. Sposób, w jaki były produkowane hydrolizaty w dawnych czasach również powodował, że białka mocno denaturowały. Jednak jedna z firm wpadła na metodę hydrolizowania białka serwatkowego, która wykorzystuje enzymatyczny proces. Dzięki temu produkt smakuje dobrze, a technologia produkcji nie powoduje jego denaturacji.



Słów kilka o kazeinie

Uzupełnieniem dynamicznie działających białek serwatki w arsenale każdego sportowca są białka pochodzące z innej frakcji mleka - z kazeiny. Kazeina jest białkiem mleka i stanowi blisko 80% wszystkich białek obecnych w mleku krowim. Ma bogatą pulę aminokwasów, prawie identyczną z białkami serwatkowymi, które są produktem ubocznym sera. Białka pochodzące z serwatki ze względu na szybkość pojawiania się we krwi mają działanie anaboliczne. Wolno trawiona i przyswajana w kilka godzin kazeina ma raczej właściwości antykataboliczne. Dzieje się tak dlatego, że szczyt pojawienia się aminokwasów z tego typu suplementu przypada na 3-4 godziny po spożyciu. Stopień syntezy białek jest bezpośrednio związany ze zmianą w poziomach aminokwasów. Poprzez spożycie posiłku bazującego na kazeinach pozwolimy wytworzenie poziomu aminokwasów powyżej normy. To utrzymuje szybkość rozpadu białka do minimum.

Najnowocześniejszą forma suplementu pozyskanego z kazeiny jest Kazeina Miceralna. Jest produkowana w niskiej temperaturze, w dobrym dla białek środowisku zasadowym. Jest znacznie nowocześniejsza i ma lepsze właściwości biologiczne, niż kazeina pozyskiwana metodą kwasową (tzw. kazeiniany).

Tutaj warto wspomnieć o dynamicznym w działaniu i nowoczesnym rodzaju białka jakim jest hydrolizat kazeiny produkowany przy pomocy opatentowanej mieszanki enzymów. Hydrolizat kazeinowy powinien składać się z około 88% białka, które jest bogate w oligopeptydy, a co za tym idzie tak szybko wchłaniane jak hydrolizat białka serwatki. Jednak w przeciwieństwie do serwatkowego, hydrolizat kazeiny jest praktycznie jest hypoalergiczny, a więc bardzo dobry dla osób z alergia na mleko i nie tolerujących laktozy. 

Mówiąc w skrócie o białkach uzyskanych z mleka - Kazeina jest "wolnym" białkiem zaklasyfikowanym jako antykataboliczny. Oznacza to, że zapobiega nadmiernemu rozkładowi białka. Białko serwatkowe (bez względu czy to suplement zaklasyfikowany jako najszybszy hydrolizat, szybki izolat WPI czy klasyczny WPC) jest białkiem "szybkim", które jest sklasyfikowane jako anaboliczne, co oznacza, że stymuluje syntezę białka, ale nie hamuje katabolizmu mięśniowego.

Pod koniec dnia wybór między serwatką, a kazeiną nie powinien stwarzać problemu - stawiamy na kazeinę! Oba białka z mleka są bardzo podobne w ich profilu aminokwasowym różnią się tylko ich szybkością trawienia. Z perspektywy nauki sportowej obie mają różne miejsca pracy i zastosowania, gdy są używane jako narzędzia wspomagające sportową adaptację.

Mgr Bartosz Guran 

W ofercie sklepu MusclePower.pl oczywiście znajdziecie szeroki wybór odżywek białkowych pochodzących z mleka, począwszy od tradycyjnych koncentratów, przez izolaty białek serwatkowych, najnowocześniejsze hydrolizaty, a skończywszy na wolnowchałnialnych kazeinach. Jeżeli poszukujecie odżywki białkowej, a powyższy artykuł sprecyzował Wasz wybór - gorąco zapraszamy do zapoznania się z naszym asortymentem.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
X
pixel