Walka z przeziębieniami
WALKA Z PRZEZIĘBIENIAMI
Wirusy mają aktualnie pole do popisu! Z rana prawie zerowa temperatura, południem moglibyśmy śmiało rozkładać leżanki nad plażą. Pogoda zwariowana na całego - a to częsty powód przeziębień, złego samopoczucia i ogólnego osłabienia. Zatem jak sobie wspomóc i udoskonalić naszą odporność? Mam na to kilka trików prostych trików i zaleceń.
DIETA A PRZEZIĘBIENIE
To, że odpowiednia dieta znacząco podwyższa naszą odporność brzmi banalnie i wybujało? Ale to fakt! Dlatego tak ważne jest, aby dbać o naszą florę bakteryjną w jelitach. Coraz więcej badań wskazuje na to, że mikroflora jelitowa potrafi regulować układ immunologiczny. Okazuje się, że układ ten stanowi główny element zupełnie wszystkich obszarów naszego zdrowia. Kiedy pracuje niezawodnie, wydolnie walczymy ze wszystkimi infekcjami i dławimy w zarodku rozwój nawet nowotworów. Bardzo ważne jest dbanie o dietę nie tylko ze względu na wygląd, ale również na zdrowie. Dlatego też unikajmy cukru, produktów przetworzonych, tłuszczy trans. Zadbaj o odpowiednią porcję błonnika, naturalnych probiotyków, dużą porcję warzyw i zdrowych tłuszczy.
SUPLEMENTACJA NA PRZEZIĘBIENIE
WITAMINA C
Jedna z podstawowych witamin, która doskonale wzmacnia odporność naszego organizmu, ale i nie tylko. Kwas l-askorbinowy, bo taka jest chemiczna nazwa witaminy C, ma również wiele innych zastosowań:
- zapobiega przemęczeniu
- działa przeciwmiażdżycowo, poprzez swoją funkcję antyutleniaczy
- przyspiesza leczenie ran
- znacząco poprawia wygląd skóry, działa przeciw starzeniu się
- pomoc w wytwarzaniu włókien kolagenowych
Czy koniecznie trzeba suplementować witaminę C?
Często spotykam się z opinią moich klientów, że nie potrzebują już dostarczać więcej witaminy C, ponieważ piją dużą ilość herbaty z cytryną czy soki cytrusowe. Jestem jak najbardziej za! Taka ciepła herbatka z cytrynką i miodem na jesienne wieczory to świetna sprawa! Mmm. Ale.. W CAŁEJ jednej cytrynie mamy ok. 80 miligramów witaminy C. A według mnie profilaktyczna, dzienna dawka witaminy C to ok 5 g. Więc trochę tych cytryn dziennie musielibyśmy przejeść.. Raczej mało realne
Inne produkty naturalne zawierające witaminę C (zawartość witaminy C na 100g produktu):
czarna porzeczka – 181 mg
brukselka – 85 mg
pomelo – 61 mg
cytryna – 80 mg
pomarańcza – 50 mg
grejpfrut czerwony – 38 mg
mandarynka – 27 mg
limonka – 29 mg
brokuł – 90 mg
jarmuż – 120 mg
Definitywnym zwycięzcą w rankingu najbogatszych, naturalnych źródeł witaminy C jest ACEROLA. 100 g wiśni z Barbados ma niemalże 2000 mg tejże witaminy. Znacząca różnica, prawda ?
A teraz zastanówcie się, ile gramów dziennie spożywacie wyżej wymienionych produktów i czy aby na pewno uzbiera się z nich ok 5000 mg witaminy C?
Nie bójmy się suplementować tak podstawowych witam, które wspaniale pomagają wzmocnić nasz cały system immunologiczny. W tych czasach mamy naprawdę wiele renomowanych marek, które oferują nam ten sam produkt. Także do wyboru, do koloru! Ja polecam:
Witamina C w proszku - marki MP SUPPS - 29,90 zł za 1 kilogram
Vita-C - Extrifit - 100 tabletek o stężeniu 1000mg/1tab - ok 29zł- 100tab
D3 + K2 WITAMINA SŁOŃCA!
Mimo że głównym źródłem witaminy D jest słońce, skórna produkcja witaminy D często jest niezupełna, ponieważ na jej syntezę ma wpływ wiele bodźców. W dzisiejszych czasach, gdzie większość czasu spędzamy w pomieszczeniach, a pożywienie ma o wiele mniej wartości odżywczych niż dawniej warto suplementować witaminę D3. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym kiedy słońce widnieje wyjątkowo krótko, większość z nas często widzi je jedynie przez okno siedząc przy biurku! Jeżeli czujesz brak energii, gorsze samopoczucie, bóle kostno-mięśniowe to bardzo możliwe, że masz niedobór tej witaminy.
Jak rozpoznać prawdopodobny brak witaminy D3?
Pierwszym oraz najpopularniejszym symptomem deficytu są właśnie częste infekcje. Dzieje się tak dlatego, ponieważ osłabieniu poddaje się cały układ odpornościowy, który jak wiadomo jest odpowiedzialny za nasze zdrowie.
Często witaminę D3 nazywa się hormonem szczęścia, ponieważ wpływa na poziom serotoniny (odpowiedzialnej za regulacje emocjonalne) i właśnie z tego powodu, kiedy nasz organizm cierpi na niedobór, łatwo o pogorszenie samopoczucia, agresywne zachowania czy nawet depresję
Kiedy dotyka nas brak energii, uczucie ciągłego zmęczenia, problem z koncentracją, a nocami cierpimy na bezsenność to również możemy podejrzewać niedostatek witaminy D .
Jak wspominane było wcześniej, witamina D odpowiedzialna jest za kondycję zębów, kości. Więc śmiało można stwierdzić, że jej deficyt będzie rzutował negatywnie na kościec w formie próchnicy, podatności na złamania czy nawet wypadanie zębów.
Sama witamina D3 nie wystarczy..
Jeżeli zdecydowałeś się na suplementację witaminy D3, konieczne jest abyś również zakupił witaminę K2. Są one bowiem konieczne do prawidłowego funkcjonowania. Spożywanie dużej ilości wapnia z witaminą D bez jednoczesnego stosowania witaminy K2 może mieć wpływ na rozwinięcie się miażdżycy, ponieważ odkłada się ona w tętnicach zamiast kościach. Powinno przyjmować się około 45mcg K2 na 1000IU witaminy D3.
PROBIOTYKI
Tak jak już wcześniej wspomniałam, powinniśmy zadbać o stan naszych jelit, ponieważ zdolność immunologiczna naszego organizmu zależy w dużym stopniu właśnie od nich. To często poprzez problem z jelitami nie radzimy sobie z obroną naszego organizmu przez infekcjami, chorobami. Zatem podarujmy sobie odrobinę tych ‘dobrych bakterii’. Znajdziecie je w kefirach, kapuście kiszonej, zsiadłym mleku, maślance, kiszonych ogórkach. Ale wartym uwagi są również suplementy probiotyczne, które są mocno skoncentrowane i przede wszystkim dobrze przyswajalne. Aktualnie na rynku mamy bardzo dużą ofertę - na pewno uda Ci się wybrać idealny produkt dla siebie.
ZIOŁA / NATURALNE SPOSOBY LECZENIA
Uwielbiasz naturalne rozwiązania na wszelakie problemy? Nic w tym złego. Coraz częściej okazuje się, że aby żyć w pełnym zdrowiu starczają zazwyczaj naszemu organizmowi dary natury. Wobec tego, na jakie produkty powinniśmy zwracać szczególną uwagę?.
CZOSNEK
Czosnek od kilku tysięcy lat uznawany jest za idealny środek leczniczy - „antybiotyk starożytności”. To znakomite źródło przeciwutleniaczy. Pomaga zwiększać właściwości antyoksydacyjne organizmu. Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
CZYSTEK
Czystek – Cistus incantus to roślina uprawiana głównie w południowej Europie. Charakteryzuje się silnym działaniem wzmacniającym układ odpornościowy. Co najważniejsze, jest pozbawiony wszelkich efektów ubocznych. Czystek ma silne działanie antyoksydacyjne – redukuje wolne rodniki, które są odpowiedzialne za tworzenie się poważnych chorób. Organiczne związki zawarte w czystku wstrzymują rozwój stanów zapalnych, co skutkuje tym, że infekcja w organizmie się nie rozwija. Właśnie w taki sposób wspiera funkcjonowanie układu immunologicznego.
MALINY I IMBIR
Pamiętam, że będąc dzieckiem zawsze przy pierwszych objawach przeziębienia rodzice podawali mi naprawdę porządną dawkę ciepłego soku z malin i szybko kładli pod grubą kołdrę. Teraz wiem dlaczego - syrop z owoców malin działa rozgrzewająco i napotnie. Podobne działanie ma imbir. Kombinacja tych dwóch składnikach spowoduje maksymalne działanie!
KURKUMA
Zarówno ta w przyprawie i w suplemencie. Ma doskonałe działanie przeciwzapalne. Kurkuma ma działanie rozgrzewające i wspomaga pracę układu odpornościowego. Zawarty w jej składzie organiczny związek chemiczny - kurkumina jest jednym z najsilniejszych, naturalnych przeciwutleniaczy o mocnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym oraz oczyszczającym.