Słodziki

2020-06-15

SŁODZIKI

Coraz więcej pada pytań o słodziki - te naturalne i te syntetyczne. Co rusz nowe artykuły o ich szkodliwości czy też zaletach. Rynek spożywczy czy rynek suplementów odpowiada dynamicznie na potrzeby konsumentów, biorąc pod uwagę również prężnie rozwijająca się dziedzinę fitness, siłowni, a co za tym idzie ogólny trend lansowania produktów „zero”.

SUBSTYTUT CUKRU - CZYM JEST?

Substytut cukru - związek chemiczny posiadający słodki smak i zastępujący cukier spożywczy. Zalicza się do nich intensywnie słodkie środki słodzące naturalne, otrzymywane na drodze chemicznej oraz naturalne cukrole.

Posiadają niższą od cukru wartość energetyczną w stosunku do efektu słodzącego, dzięki temu stosowane są podczas odchudzania i w przypadku cukrzycy. Zamienniki cukru nie są też fermentowane przez bakterie w jamie ustnej, przez co nie powodują próchnicy w zębach.

JAK INTENSYWNE MOGĄ BYĆ SŁODZIKI ?!

Bardzo intensywną słodycz wykazują niektóre substancje pochodzenia naturalnego, np. taumatyna z owoców Thaumatococcus daniellii - jest ok. 3500 razy słodsza od sacharozy. Doskonale znana od wielu lat i dopuszczona do stosowania w żywności.

Słodziki dla przemysłu spożywczego są o wiele lepszą opcją niż sam cukier, ponieważ 1g słodzika może zastępować nawet 200g cukrów, czyli 1:200 daje ogromne oszczędności. Ciekawym jest, że produkty zero są z reguły droższe, mimo że w produkcji są tańsze, ale to nie powinno nikogo dziwić. W obronie muszę powiedzieć, że istnieją również firmy, które stosują słodziki w 100% naturalne i w ich przypadku wyższa cena może być spowodowana droższym sposobem pozyskiwania tych słodzików, lecz szybciej znajdziemy te substancje w sklepie z suplementami niż na sklepowych półkach.

Obecna ilość słodzików na rynku jest zawrotna i trudno jest wybrać te najlepsze. Mamy różnego rodzaju słodziki w płynie, w proszku oraz tabletkach. Dostępny wachlarz składników jest szeroki tak jak i ilość producentów – często stosowane są w nich takie składniki jak aspartam, acesulfam K, sacharyna, cyklaminiany, sukraloza.

Słodziki naturalne oferowane są też w mniejszej ilości. W sklepach znaleźć można między innymi takie produkty o niskiej kaloryczności bądź niskim indeksie glikemicznym:

  • Stevia / Stewia – to wyciąg z liści roślin

  • pozyskiwany z fermentacji glukozy erytrytol

  • pozyskiwany z owoców, drewna brzozy (cukier brzozowy) i kukurydzy ksylitol

  • inulina – mniej słodka od zwykłego cukru, ale też mniej kaloryczna

  • fruktoza

  • cukier palmowy, pochodzący z soku palmy kokosowej

Na tę chwilę ilość większości substancji słodzących w produktach jest ograniczona przez prawo europejskie. Tym samym przy spożyciu indywidualnym produktów słodzonych i słodzików zaleca się raczej stosowanie ich z umiarem – tak samo jak w przypadku zwykłego cukru, różnych naturalnych słodzików bądź miodu. U osób uczulonych jak i zdrowych przesadna ilość danego składnika może powodować negatywne objawy.

W praktyce jednak główna różnica pomiędzy cukrem a słodzikiem to ich kaloryczność. Biorąc pod uwagę jednak, że obecnie ilość słodzików na rynku jest rosnąca – warto dla pewności sprawdzić czy dany produkt był przebadany czy atestowany. Z punktu widzenia osoby z branży fitness i kulturystyki nie będę ukrywać swojego popędu do produktów zero i innych słodzików, staram się jednak wybierać mądrze i w miarę możliwości sięgać po słodziki naturalne. Prawdą jest, że słodziki syntetyczne potrafią spotęgować uczucie głodu i apetytu na prawdziwa słodycz. Możemy wtedy ratować się glutaminą która reguluje poziom cukru we krwi. Ja sam stosuję i często łaknienie ustępuje. Ze względu na możliwości szybszego dojścia do wymarzonej sylwetki słodziki mogą być często nadużywane, dlatego ciężko być jednostronnym i mówić o ich szkodliwości, bo przecież zwykły biały cukier w nadmiarze jest nie mniej zdrowy. Jak często mi się zdarza, tak i teraz zalecam rozwagę przy dawkowaniu słodzików. Wszystko, ale z umiarem na pewno pozwoli nam wspomóc się w walce np. z nadwagą, nie rezygnując w 100% z unikania słodkich przyjemności.

Polecane
Bio Coconut Sugar - 400g
Bio Coconut Sugar - 400gZdrowa Żywność
15,95 zł478.50 pkt.
Stevia - 200tabs
Stevia - 200tabsZdrowa Żywność
9,95 zł298.50 pkt.
Ksylitol - 500g
Ksylitol - 500gZdrowa Żywność
30,00 zł900 pkt.
Erytrytol (słodzik stołowy) - 1000g
Erytrytol (słodzik stołowy) - 1000gZdrowa Żywność
22,74 zł682.20 pkt.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies.Korzystając nadal z niniejszej strony, w tym klikając lub zamykając ten banner, zgadzają się Państwo na wykorzystanie technologii reklamowych i analitycznych (w tym plików „cookie”) na niniejszej stronie i innych stronach współpracujących z naszymi partnerami. Pamiętaj: Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zgadzam się
pixel