Najlepsze Cooking Spraye - Ranking olejów do smażenia
Zajmujesz się gotowaniem na co dzień? Szukasz oleju do smażenia dla sportowców? Będziesz potrzebował odrobiny tłuszczu, aby dodać smaku i nie dopuścić, aby potrawy były suche. Musisz też powstrzymać jedzenie przed przywieraniem do patelni. Podczas gdy niektóre tłuszcze znoszą dobrze obróbkę cieplną, inne nie radzą sobie gorzej, tracąc swój pierwotny smak i wartości odżywcze w procesie smażenia. Oleje, które utrzymują się dobrze w wyższej temperaturze (tj. mają wyższe progi palenia się), wydają się najlepsze do gotowania, a przynajmniej dla tych z nas, którzy nie chcą przypalić posiłków. Dowiedz się, jak wybrać najlepszy tłuszcz do smażenia dowolnego dania.
Spis treści
Zdjecie | Nazwa Opis | Olej | Smak | Aromat | Cena / Jakość | Link |
---|---|---|---|---|---|---|
Cheat Meal Nutrition - Cooking Spray Butter 250ml | Rzepakowy | Masło | ||||
HERO.LAB - MCT Oil 400ml | Roślinny | Naturalny | ||||
Best Joy - Coconut Oil Cooking Spray - 250ml | Kokosowy | Naturalny | ||||
Cheat Meal Nutrition - Cooking Spray Canola 250ml | Rzepakowy | Naturalny | ||||
Best Joy - Canola Oil Spray 250 ml | Rzepakowy | Naturalny | ||||
Cheat Meal Nutrition - Cooking Spray Extra Virgin Olive 250ml | Oliwa z oliwek | Naturalny | ||||
Best Joy - Extra Virgin Olive Oil Cooking Spray - 250ml | Oliwa z oliwek | Naturalny | ||||
Best Joy - Garlic Cooking Spray - 250ml | Rzepakowy i oliwa z oliwek | Czosnek | ||||
Best Joy - Butter Flavored Canola Oil - Spray 250ml | Rzepakowy | Masło | ||||
Best Joy - Chocolate Cooking Spray - 250ml | Rzepakowy i oliwa z oliwek | Czekolada | ||||
Best Joy - Italian Herbs Cooking Spray - 250ml | Rzepakowy i oliwa z oliwek | Zioła |
Oleje mają tendencję do radzenia sobie w wyższych temperaturach lepiej niż tłuszcze stałe, które palą się zdecydowanie szybciej. Ponadto gotowanie na oleju z masłem lub smalcem jest ogólnie lepsze i często bardziej aromatyczne! Mamy jednak opcję dla osób próbujących zminimalizować tłuszcze nasycone oraz ilość kalorii w diecie. Dla nich mamy oleje w sprayu, które pokrywają cienką warstwą powierzchnię naczynia i chronią przed przypalaniem, przy minimum kalorii.
O olejach MCT i SCT przeczytasz na naszym blogu.
Ranking Cooking Spray`ów.
Jeśli chodzi o włączenie oleju do smażenia w sprayu do codziennej diety, wszystko sprowadza się do smaku oraz ilości ciepła wytwarzanej przy obróbce potraw.
Tłuszcz w sprayu sprawi, że mięso, tofu czy warzywa podczas obróbki cieplnej nie będą przywierać do patelni. Możemy go również wykorzystać do spryskania naczynia żaroodpornego, dzięki temu żywność nie przyklei się do ścianek i nie będzie trudności z wyjęciem potrawy.
Dla fanów fit ciast również przyda się tłuszcz w sprayu. Kiedy pokryjemy dno i ścianki blachy czy foremki silikonowej bez problemu uda nam się wyjąć ciasto w niezmienionym kształcie. Dzięki formie sprayu szybciej pokryjemy powierzchnię stykającą się z jedzeniem i nie zużyjemy takiej ilości jak przy dawkowaniu z butelki.
Wszystkie oleje w aerozolu przedstawione powyżej są dobrym wyborem do gotowania, warto wybrać jakiś dla siebie i przetestować, który z nich odpowiada nam najbardziej.
Oleje rzepakowe w sprayu
Olej rzepakowy jest tak naprawdę podstawowym olejem świetnie nadającym się do smażenia, gotowania i na zimno. Poza tym jest przyjazny dla naszego budżetu. Jest także doskonałym źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas linolowy (omega-6) i kwas alfa linolenowy (omega-3). Ciało nie może samodzielnie wytwarzać tych związków, więc warto dostarczyć je z zewnątrz. O ile z dostarczeniem odpowiedniej ilości kwasów omega-6 nie mamy problemów (standardowa dieta zwykle zaspokaja zapotrzebowanie organizmu), tak z omega-3 jest już większy problem. Warto zadbać o odpowiednią ilość tych składników odżywczych, ze względu na ich pozytywny wpływ na serce. Oprócz tłustych ryb i oleju rzepakowego innymi źródłami kwasów omega-3 są: olej lniany, orzechowy i konopny. Jednak rzepak ma tę zaletę, że dobrze radzi sobie z ciepłem, przez co jest podstawowym olejem w kuchni.
Cooking Spray na bazie tego typu oleju dobrze poradzi sobie z temperaturą oraz nadadzą dobry smak. Są dobrej jakości, a opakowanie jest wydajne i powinno wystarczyć na dłuższy czas. Przykłady to:
CANOLA OIL SPRAY 250 ml
Ten ma najlepszy stosunek jakości do ceny i smaku. Dla niego miejsce pierwsze w naszym rankingu. Ten niskokaloryczny spray do gotowania jest idealnym rozwiązaniem do smażenia, pieczenia i grillowania w zdrowszy sposób. Powszechnie wiadomo, że tłuszcze dodają smaku potrawom, ale mają również najwyższą kaloryczność na gram (czyli 2 razy więcej niż białka i węglowodany).
Co najważniejsze, ten olej w sprayu jest bardzo wydajny - wystarczy minimalna ilość sprayu, aby twoje potrawy nie przywierały do patelni czy innego naczynia, dzięki czemu nic się nie przypali. Cheat Meal Cooking Spray to idealny, zdrowy sposób na usunięcie szkodliwego nadmiaru tłuszczu z diety, bez obniżania jakości posiłków! Jedno pryśnięcie to około 0,5 g, czyli tylko 4 kcla.
BUTTER FLAVORED CANOLA OIL - SPRAY 250 ml
Drugie miejsce to olej rzepakowy o smaku maślanym. Ten produkt to świetna alternatywa dla osób które lubią maślany posmak w potrawach. Cooking Spraye z aromatami są dobrym sposobem na monotematyczny smak potraw. Tak jak pozostałe oleje tego typu, ten jest bardzo wydajny i powinien wystarczyć nam na długo.
Oba te oleje w sprayu często uznawany za najlepsze olej do smażenia, gdyż zawierają przede wszystkim kwasy jednonienasycone. Mają wysoką temperaturę dymienia – ok 205°C, więc nie przegrzewamy ich i nie smażymy za długo.
Oliwa z oliwek w sprayu
Oliwa z oliwek zajmuje drugie miejsce w naszym porównaniu. Jest to olej najbardziej aromatyczny w surowej, niepodgrzanej formie, ale sprawdza się w gotowaniu. Oliwa z oliwek jest niezwykle bogata w jednonienasycone tłuszcze i jest doskonałym źródłem fitochemikaliów, które mogą pomóc w zapobieganiu niektórym rodzajom raka. Najlepszym rodzajem oliwy z oliwek będzie ta z pierwszego tłoczenia (Extra Virgin) - badania sugerują, że w porównaniu z innymi tłuszczami, ten rodzaj najbardziej zwiększa poczucie sytości po posiłku.
Niektóre najnowsze badania wskazują, że podstawowa dieta śródziemnomorska może nawet nas uszczęśliwić. Najwyższej jakości oliwa z oliwek to ta „tłoczona na zimno” (dosłownie wyciskana z oliwek, przy minimalnym zaangażowaniu ciepła) i w takiej też formie najlepiej ją spożywać. Unikaj etykiet „czysta oliwa z oliwek”, „dietetyczna oliwa z oliwek”. Szukaj za to prostych komunikatów na opakowaniach - „oliwa z oliwek”. Gwarantuje to maksymalny smak i wartości odżywcze. Pamiętaj, że pełnię smaku uzyskasz podczas jedzenia na zimno, a podgrzewanie oliwy z oliwek pozbawi ją smaku i enzymów.
Oliwa z oliwek użyta do produkcji sprayu jest doskonałym pomysłem - może być dostępna w różnych wariantach i formach smakowych. Również w wersji 0 kalorii, która szczególnie zainteresuje osoby dbające o sylwetkę. Pamiętajmy jednak, że nigdy nie otrzymamy z jednej aplikacji 0 kalorii, ale minimum 2-3 kcal, co i tak jest niską wartością.
Cheat Meal Extra Virgin Olive Oil Cooking Spray - 250ml
Najlepszym Cooking Sprayem z tej kategorii jest propozycja od Cheat Meal. Jego główną zaletą jest fakt, że idealnie nadaje się do gotowania mięs, ryb i warzyw. Niezależnie czy użyjemy grilla, czy piekarnik ten Cooking Spray świetnie się sprawdzi. Produkt można użyć też jako składnik lekkiego sosu do sałatek. Cooking spray na bazie oliwy z oliwek pomoże obniżyć poziom złego cholesterolu, a także zwiększyć wchłanianie witamin A, D, E i K. Oliwę z oliwek stawiany na drugim miejscu (za olejem rzepakowym) jako najzdrowszy tłuszcz do smażenia - składa się głównie z kwasów jednonienasyconych, a jej temperatura dymienia to 225°C. Łatwo mu nadać inny smak, przez co jest często wybierany jako spray smakowy.
Olej kokosowy w sprayu
Ta "gwiazda kuchenna" może wytrzymać bardzo wysokie temperatury, dzięki czemu jest niezbędna do smażenia. Chociaż olej kokosowy ma wysoką zawartość tłuszczów nasyconych, to został wstępnie powiązany przez lekarzy z ogólnym zmniejszeniem zawartości lipidów we krwi. Olej kokosowy pomaga również w przypadku nadmiaru trójglicerydów, zatykających naczynia krwionośne.
Olej tego typu ma wiele innych korzyści zdrowotnych, takich jak wspomaganie odchudzania i pozytywny wpływ na przewód pokarmowy (pod warunkiem, że nie używamy go w nadmiarze). I nie martw się, że kuchnia będzie pachnieć jak wyspa kokosowa - oleje w sprayu praktycznie nie mają zapachu.
COCONUT OIL SPRAY 250 ml
Najlepsza propozycja wśród Cooking Sprayów na bazie oleju kokosowego. Olej stosowany w tym sprayu jest wolny od genetycznie modyfikowanych składników i oczywiście bezglutenowy. Produkt świetnie się sprawdzi w dietach kontrolujących wagę, dietach typu Paleo i wegetariańskich.
Oba te PAMY nadają się doskonale do smażenia potraw kuchni azjatyckiej oraz mają naprawdę wysoką temperaturę dymienia - 232 °C.
Inne oleje do smażenia dla sportowców
Chcesz zejść z utartego szlaku? Eksploruj gotowanie z nieco bardziej egzotycznymi opcjami: masło, szafran, awokado, sezam, słonecznik, pestki winogron i olej migdałowy. Wiele alternatywnych olejów roślinnych ma wysoką zawartość wielonienasyconych tłuszczów, które mogą obniżać poziom cholesterolu we krwi i ryzyko chorób serca.
Minusy? Te fantazyjne artykuły spożywcze są nieco drogie, a do tego nie każdy lubi ich smak, więc używaj ich oszczędnie. Dla osób na diecie dedykowane są takie cooking spraye jak: Litefood Cooking Oil 200ml, Pure Nutrition Cooking Spray Original, Trec Better Choice Canola Cooking Spray 201g. Należy jednak pamiętać, że masło do smażenia, jak i masło w sprayu ma niską temperaturę dymienia (tylko 150 °C).
Sprawdź też nasz ranking suplementów dla biegaczy