Dieta a ciąża
Przychodzi taki czas, kiedy wszystko się zmienia. Twoje swobodne życie towarzyskie przerodzi się w poświęcenie dla drugiego człowieka – Twojego dziecka. Jednak miłość okazuje się jeszcze zanim bobas przyjdzie na świat. To okres ciąży, podczas której należy spojrzeć na siebie jak na dwie osoby. Wszystko, co zjadasz, odbije się na zdrowiu Twojego dziecka. To, w jakim przebywasz otoczeniu oraz jak radzisz sobie z emocjami również jest istotne. Z pewnością zadajesz sobie pytanie – co teraz? Zwłaszcza, jeśli informacja o życiu rosnącym pod Twoim sercem jest dla Ciebie… niespodzianką! Przede wszystkim udaj się do zaufanego lekarza i zacznij się zdrowo odżywiać.
Oczywiście, że najlepiej jest ciążę zaplanować. Wówczas możesz, poza zdrowym żywieniem, zadbać także o właściwą suplementację. Mowa głównie o kwasie foliowym (witamina B9), który bierze udział w tworzeniu kwasów nukleinowych, z których powstaje DNA. Dodatkowo kwas foliowy zapobiega uszkodzeniom cewy nerwowej u płodu, ma pozytywny wpływ na wagę i rozwój noworodków, jak również bierze udział w przekazywaniu cech dziedzicznych komórek.
Ciąża niespodzianka? Spokojna głowa. Pomyśl, ile kobiet zaszło w ciążę z miłości a nie wg ustaleń kalendarzyka ;). To nieprawda, że jeśli nie zaczęłaś przyjmować witaminy B9 3 miesiące przed zajściem w ciążę, jej dalsza suplementacja nie ma sensu. Lekarze potwierdzają – warto przyjmować kwas foliowy przez okres ciąży, jak również podczas karmienia piersią. To uniwersalny suplement, który zadba również o Twoje zdrowie. Pamiętaj jednak, by w przypadku ciąży, przyjmować witaminę B9 zgodnie z zaleceniami lekarza.
Zmiana żywienia w trakcie ciąży
Jeśli przed ciążą lubiłaś podjadać słodkie/słone przekąski, to wcale nie oznacza, że teraz musisz z nich kategorycznie zrezygnować. Przede wszystkim powinnaś skupić się na rozsądnej i zbilansowanej diecie, w której nie powinno zabraknąć łakoci, które pozytywnie wpłyną na Twój nastrój. Jednak zamiast sięgając po popularne chipsy, lepiej byś wybrała coś równie smacznego a jednak zdrowszego.
Masło orzechowe, czy migdałowe to pyszna przekąska, którą możesz posmarować np. wafle ryżowe. Po takim posiłku z pewnością będziesz czuła, że jesteś syta a przy okazji zadowolona. Kostka gorzkiej, czy deserowej czekolady także Ci nie zaszkodzi. Pamiętaj, że dieta to nie tylko zdrowie Twojego dziecka ale również szansa, że nie utracisz swojej figury.
Wiele kobiet narzeka na swoją sylwetkę po przyjściu na świat dziecka. Z drugiej strony praktycznie żadna zdrowa, aktywna i właściwie odżywiająca się osoba, nie ma takiego problemu. Prawda jest taka, że wiele kobiet czuje rozgrzeszenie w momencie nieustającego podjadania podczas ciąży. Tymczasem przejadanie się nie jest zdrowe ani dla Ciebie ani dla Twojego bobasa.
Jeśli nie masz problemów z tarczycą lub czynnością innych narządów, przez co zazwyczaj się tyje, jest duża szansa na to, że po urodzeniu dziecka zachowasz szczupłą sylwetkę. Przede wszystkim nabierz zdrowych nawyków żywieniowych i nie pozwól sobie na zbyt częste chwile słabości w towarzystwie miski pełnej chipsów, czy słodyczy. W babcine gadki o konieczności jedzenia wszystkiego, co masz pod ręką, też przestań wierzyć. Zaufaj swojej intuicji i np. poradom dietetyka.
Niezbędne składniki podczas ciąży
Warto, byś zapamiętała, jakie produkty i składniki odżywcze powinny się znaleźć w Twoim menu. Dzięki temu zadbasz o zdrowie swoje oraz dziecka, które czeka aż wyjdzie na świat. Nie ma wątpliwości, że mięso jest istotnym elementem Twojej diety. Głównie ze względu na obecność żelaza oraz witamin z grupy B. Jednak cennym źródłem tych składników może być również fasola. Boisz się wzdęć? Namocz fasolkę przez noc i nie dodawaj do niej boczku czy tłustej kiełbasy.
Zboża są źródłem wcześniej wspomnianego kwasu foliowego, jak również zawierają błonnik pokarmowy. Nie jest tajemnicą, że podczas ciąży mogą Ci się zdarzyć problemy z wypróżnianiem. Odpowiednia dawka błonnika pokarmowego powinna pomóc w zwalczaniu tych nieprzyjemności.
Jeśli nie masz uczulenia na jaja, zjadaj je z pasją. To cenne źródło żelaza oraz tłuszczu, dzięki któremu zachowasz piękne włosy (w ciąży często ulegają one osłabieniu). Pamiętaj, by nie zjadać surowego jaja – dzięki temu unikniesz ryzyka zakażenia salmonellą. Podczas ciąży odstaw tatara i domowy majonez. Zjadaj za to jajka gotowane na miękko, twardo, czy w postaci jajecznicy i pysznego omleta.
Szpinak pomaga w przyswajaniu wcześniej wspomnianego żelaza. Dodatkowo jest źródłem kwasu foliowego, jak wiele zielonych warzyw, np. brokuły. Pamiętaj o myciu warzyw i owoców, jeśli chcesz je spożyć bez obróbki termicznej.
Kolejnym cennym produktem w Twojej diecie są jogurty, kefiry i maślanka, czyli źródła białka i bakterii probiotycznych. Nietolerancja laktozy? Porozmawiaj ze swoim lekarzem, czy możesz spożywać te produkty z uwzględnieniem enzymu – laktazy. Ewentualnie dowiedz się, czy możesz przyjmować probiotyki w formie suplementów diety.
To może poprawić stan mikroflory Twoich jelit, dzięki czemu problem z strawnością niektórych pokarmów po prostu zniknie.
Banany to nie tylko pomysł na słodką przekąskę, ale również cenne źródło witaminy C, witamin z grupy B, potasu i błonnika. Pamiętaj, że im bardziej dojrzały owoc, tym wyższy poziom glikemiczny. Sięgaj po dojrzałe ale jednak wciąż sprężyste banany.
Na co szczególnie zwrócić uwagę?
Pamiętaj, że ciąża to stan wyjątkowy. Nawet niektóre zioła są wówczas zabronione. Głównie ze względu na działanie rozkurczające, które może prowadzić do przedwczesnego porodu. Ogranicz a najlepiej zupełnie zrezygnuj z tymianku, rozmarynu czy szałwii. Lepiej nie spożywaj owoców jałowca i olejku z rumianku. Na liście składników zabronionych znajduje się również napar z liści malin, a nawet natka pietruszki. Chmiel, piołun, jemioła, lukrecja, hibiskus, anyżek, cząber, mięta polna, czy aloes.
Aktywność fizyczna to kolejny klucz do sukcesu. Jeśli przed ciążą byłaś bardzo wysportowana, prawdopodobnie będziesz mogła pozwolić sobie na znacznie więcej, niż kobiety, które sportu nie uprawiały. Pod żadnym pozorem nie próbuj ćwiczeń, których wcześniej nie wykonywałaś i nie stosuj diet cud. Nie obawiaj się skutków samej ciąży, tylko skup się na ograniczeniu ryzyka podczas tego okresu.
Ogranicz stres i otaczaj się serdecznymi ludźmi. Pamiętaj, że to ogromne wyróżnienie – móc zostać matką. Doceń to – zadbaj o zdrowie swoje i przyszłego dziecka. Nie zadręczaj się niepotrzebnymi myślami i nie zajadaj stresu słodkościami, przez które utracisz dawną sylwetkę a potem powiesz, że to wszystko przez ciążę. Każda kobieta przechodzi przez ten proces po swojemu – warto jednak trzymać się sprawdzonych reguł dotyczących żywienia a wiele prawdopodobnych trosk będziesz miała z głowy.
Data publikacji: