Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Na czym smażyć?

na czym smażyć

Jeśli stawiasz pierwsze kroki w tematyce zdrowego odżywiania, z pewnością nadmiar informacji przyprawia Cię o zawrót głowy. Zdecydowanie można się pogubić w gąszczu dietetycznych mitów i zaleceń. Jeśli chcesz zadbać o swoje zdrowie i poprawić samopoczucie, najlepszym rozwiązaniem będzie stosowanie się do podstawowych zasad zdrowego odżywiania. Warto także regularnie podejmować aktywność fizyczną i dbać o nawodnienie organizmu. Zdrowa i dobrze zbilansowana dieta powinna zawierać odpowiednią ilość węglowodanów białek i tłuszczów. Codzienne posiłki możesz przygotować, poddając poszczególne produkty odpowiedniej obróbce termicznej. Często wybieranym rodzajem obróbki jest smażenie. Choć nie jest ono najzdrowsze, to nie należy go aż tak demonizować. Na czym smażyć? Jaki olej będzie najlepszy? Sprawdź!

Zdrowe tłuszcze w codziennej diecie

Musisz wiedzieć, że prowadzenie zdrowego stylu życia jest prostsze, niż Ci się wydaje. Kluczowym elementem jest po prostu determinacja, zaangażowanie i systematyczność. To jedyny sposób na budowanie pozytywnych nawyków w codziennym życiu. Odpowiednio zbilansowana dieta musi się składać z wartościowych źródeł białek, węglowodanów i tłuszczów – wszystkie makroskładniki należy dostarczyć w odpowiednich proporcjach, które ustalane są indywidualnie. Twoje posiłki powinny być bogate w warzywa, chude mięso i nabiał, jaja, ryby, pełnoziarniste pieczywo i kasze. Zdecydowanie warto unikać wysokoprzetworzonej żywności – słodyczy, słonych przekąsek, fast foodów, słodzonych napojów.

Wspomniane zasady to podstawy zdrowego odżywiania. Jednak wiele osób, których celem jest utrata zbędnych kilogramów lub poprawa zdrowia, zaczyna eliminować ze swojej diety pewne grupy produktów. Do takiej grupy należą na przykład tłucze. Osoby takie mają błędne przekonanie o tym, że tłuszcze powodują przybieranie na wadze i są po prostu niezdrowe. To zdanie nie ma wiele wspólnego z prawdą – wystarczy wybierać odpowiednie źródła tłuszczów. Tłuszcze roślinne takie jak na przykład olej rzepakowy lub oliwa z oliwek są źródłem witaminy A i E, zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które między innymi wspomagają utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu w organizmie. Zdrowe tłuszcze znajdziesz również między innymi w rybach, orzechach i awokado. Takie składniki zdecydowanie warto włączyć do swojego codziennego jadłospisu.

sposoby obróbki cieplnej

Sposoby obróbki cieplnej pożywienia

Z pewnością wiesz, że istnieje kilka rodzajów obróbki cieplnej pożywienia. To właśnie w ten sposób posiłki nabierają określonego smaku i zmieniają konsystencję. To jednak nie wszystko. Gotowanie w wodzie lub na parze, smażenie, pieczenie, duszenie i grillowanie to czynności, które mogą sprawić, że zwiększy się przyswajalność niektórych wartości odżywczych zawartych w danych produktach. Choć oczywiście trzeba mieć również świadomość, że część tych wartości jest tracona w procesie obróbki termicznej. Jednak pewnych produktów po prostu nie można spożywać na surowo. Bardzo chętnie wybieranym sposobem obróbki cieplnej jest oczywiście smażenie.

Czy smażenie może być zdrowe?

Każdy rodzaj obróbki termicznej powoduje różne procesy fizyczne, chemiczne i biochemiczne. Efektem tego jest produkt o zmienionym smaku, konsystencji i wartości odżywczej. Choć smażenie nie jest najzdrowszym rodzajem obróbki termicznej, to nie ma konieczności całkowitego eliminowania go ze swojej codzienności. Wystarczy zastosować się do kilku wskazówek:

  • Nie smaż na wykorzystanym już wcześniej tłuszczu.
  • Nie dodawaj ponowie świeżego tłuszczu podczas smażenia.
  • Produkty spożywcze smaż na rozgrzanym oleju.
  • Postaraj się, aby ten rodzaj obróbki termicznej był możliwie jak najkrótszy. Nie smaż dłużej, niż jest to potrzebne.
  • Do smażenia wybieraj odpowiednie tłuszcze roślinne.

To kilka podstawowych zasad, które sprawią, że smażenie ulubionych dań będzie nieco zdrowsze.

najlepsze oleje do smażenia

Najlepsze oleje do smażenia

Chcesz wiedzieć, jakie oleje są najlepsze do smażenia? Na czym smażyć ulubione potrawy? Wybierając konkretny olej, powinieneś zwrócić uwagę na kilka aspektów. Przede wszystkim najlepsze oleje do smażenia to takie, które mają wysoką temperaturę dymienia, a także wysoką zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. W związku z tym najlepsze oleje do smażenia to popularny olej rzepakowy, a także oliwa z oliwek.

Olej rzepakowy

Olej rzepakowy jest bardzo popularny i przystępny cenowo. Temperatura dymienia rafinowanego oleju rzepakowego wynosi 205 stopni Celsjusza. Jest on bardzo cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także antyoksydantów. Dodaje energii, wspiera pracę mózgu i zmniejsza ryzyko cukrzycy. Zdecydowanie warto używać go w kuchni!

Oliwa z oliwek

Choć na temat oliwy z oliwek krążyło wiele sprzecznych teorii, to warto wiedzieć, że nadaje się ona do smażenia. Jednak ten proces obróbki termicznej nie powinien być zbyt długi. Oliwa z oliwek zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, a także witaminy A, D, E i K. Może ona korzystnie wpływać między innymi na układ krążenia.

Oleje w sprayu – świetna opcja dla osób na diecie!

Jesteś na diecie redukcyjnej i zależy Ci na tym, aby pozbyć się nadprogramowych kilogramów? Nie wyobrażasz sobie całkowitego zrezygnowania ze smażenia ulubionych dań na co dzień? Absolutnie nie musisz tego robić. Zdrowe tłuszcze roślinne, takie jak olej rzepakowy i oliwa z oliwek mogą znaleźć się w Twoim jadłospisie, nawet gdy jesteś na diecie redukcyjnej. Podczas odchudzania najważniejszy jest ujemny bilans kaloryczny, którego musisz się trzymać – koniecznie wlicz do niego również olej użyty do smażenia. Jeśli jednak chcesz zaoszczędzić nieco kalorii i mieć większą kontrolę nad tym, jak dużo tłuszczu używasz do smażenia – wybierz olej w sprayu. To świetne rozwiązanie dla osób, które ograniczają ilość spożytych kalorii w ciągu doby.

Na czym smażyć, aby przygotowane posiłki były zdrowe? To pytanie zadaje sobie każda osoba, która rozpoczyna swoją przygodę ze zdrowym stylem życia. Zdecydowanie nie powinno się eliminować zdrowych tłuszczów ze swojej codziennej diety. Najlepiej wykorzystywać do smażenia tłuszcze roślinne, takie jak olej rzepakowy lub oliwa z oliwek. Osoby będące na diecie redukcyjnej mogą skorzystać ze wspomnianych olejów w formie sprayu. W ten sposób łatwo ograniczą ilość spożywanych kalorii.

Data publikacji:

Polecane

pixel