Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Fit przepisy dla Ciebie

Ochota na coś pysznego? Oto kilka fit przepisów na Twoje zachcianki!

WYSOKOBIAŁKOWE BOUNTY

Składniki:

kokosowa masa:

- 300g wiórków kokosowych
-50 g odżywki białkowe j- najlepiej o smaku kokosowym
- 200 ml mleczka kokosowego - najlepiej tą gęstą część z puszki

polewa czekoladowa:

- 50 g oleju kokosowego
- 50 g kakao
- 50 g miodu albo syrop z agawy

Sposób przygotowania::

Wszystkie składniki na masę kokosową dokładnie wymieszaj. Rozwałkuj ją na kwadrat / prostokąt o grubości około 1 cm. Włóż do zamrażarki, żeby porządnie zastygło (wtedy o wiele łatwiej będzie nam się kroiło na prostokąty wielkości batoników). W międzyczasie przygotuj polewę czekoladową. Składniki powinny być w pokojowej temperaturze, aby się odpowiednio zmieszały. Włóż wszystko do garnuszka i na małym ogniu rozpuść składniki i dokładnie zmieszaj. Wyjmij wiórkową masę z zamrażalnika i delikatnie rozprowadź na niej czekoladową polewę. Pokrój na odpowiednie dla siebie kawałki i dla dekoracji posyp wiórkami.

TARTA SNICKERS

Składniki::

brzegi:

- 100 g orzechów laskowych
- 100 g wiórków kokosowych
- 50 g oleju kokosowego
- 50 g masła orzechowego
-3 łyżki kakao
-3 łyżki ksylitolu / erytrytolu / syropu z agawy

Krem:

- 400 ml mleczka kokosowego (z lodówki)
- 100 g gorzkiej czekolady / czekolady wysokobiałkowej
– 30 g odżywki białkowej
- 150 g masła orzechowego
- migdały do dekoracji
- 400 g daktyli
- 50 g orzechów arachidowych

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W garnuszku na małym ogniu rozpuść olej kokosowy z masłem orzechowym. Wiórki i orzechy laskowe zblenduj dokładnie na mąkę. Wszystkie składniki na brzegi ciasta dokładnie zmieszaj. Masa powinna przypominać konsystencją glinę. Wyłóż tortownicę (około 24 cm) papierem do pieczenia i wylep dno oraz brzegi (około 2cm) powstałą masą. Włóż tortownicę do lodówki i w między czasie przygotuj kremy.

Daktyle zalej wrzącą wodą i odstaw na około pół godziny do namoczenia. Miękkie już daktyle zblenduj wraz z 100g masła orzechowego na gładką masę i dorzuć do nich orzechy arachidowe. Wyłóż do tortownicy. Wyjmij z puszki gęstą część mleczka kokosowego i ubijaj na średnich obrotach około 2-3 minuty do puszystej masy. Roztop w kąpieli wodnej czekoladę (mały garnuszek z wodą postaw na średnim ogniu, włóż do niego miskę i do niej połamaną w kostkę czekoladę – dokładnie mieszaj ). Wsyp porcję odżywki białkowej do mleczka kokosowego i następnie ostudzoną czekoladę. Wyłóż masę na daktyle. Posyp dla dekoracji orzechami arachidowymi / migdałami. Włóż na minimum 2 godziny do lodówki – do stężenia kremu. Smacznego!

RAFAELLO

SKŁADNIKI (OKOŁO 15 SZTUK):

500 g wiórków kokosowych
– 1 puszka mleczka kokosowego
90g odżywki białkowej ( koniecznie kokosowa!)
– 15 szt. migdałów ( ewentualnie jeszcze nerkowce/laskowe– według smaku)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

I nic bardziej prostszego! Wyjmij z puszki gęstą część mleczka kokosowego i około 2 łyżek płynnego mleczka. Dosyp odżywki białkowej i dokładnie zmiksuj na jednolitą masę. Wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj . Uformuj jednakowe kulki z kokosowej masy (około 65g każda) i do każdej włóż migdał. Dla ładnego wyglądu obsyp każdą kulkę z osobna dodatkową porcją wiórków kokosowych.

Data publikacji:

Polecane

DIET FOOD Bio olej kokosowy Extra Virgin - 1000ml

DIET FOOD Bio olej kokosowy Extra Virgin - 1000ml

38,50 zł7718 pkt.
0,04 zł / szt.
pixel