Zdrowe słodkości - kilka zdrowych przepisów
NA MAXA CZEKOLADOWE CIASTO Z JABŁKAMI
SKŁADNIKI:
Ciasto
- około 800 g jabłek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- 2 łyżki rodzynków
- 200 g oleju kokosowego
- 170 g ksylitolu
- 4 duże jajka
- 200 g mąki pszennej
- 125 g zmielonych migdałów
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa
PRZEPIS
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao i cynamon – przesiać, odłożyć. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w niegrubą kostkę. Wymieszać z rodzynkami, sokiem z cytryny i pomarańczy, odstawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić olej kokosowy i ksylitol. Ucierać do powstania jasnej i puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać przesiane suche składniki i zmielone migdały i wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać odstawione jabłka i wymieszać.
Formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170º przez około 45 – 50 minut (piekłam z termoobiegiem, ale można piec z grzałkami góra/dół) lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Polać gęstniejącą polewą czekoladową.
POLEWA CZEKOLADOWA:
W małym garnuszku podgrzać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać.
SERNIK Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI:
Ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 ksylitolu
- szczypta soli
- 150 g zimnego masła / oleju kokosowego
- 1 jajko
Masa serowa
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 2/3 szklanki ksylitolu
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego w proszku bez cukru
- 2 jajka
- 500 g truskawki
PRZEPIS:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy min. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Do misy miksera lub na stolnicę wsypać mąkę, dodać kakao, ksylitol, proszek do pieczenia, sól oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Miksować mieszadłem miksera aż powstanie drobna kruszonka. Można też użyć melaksera lub rozcierać składniki palcami). Dodać jajko i zagnieść składniki w jednolite ciasto. Podzielić na 2 części, jedną większą od drugiej. Większą część pokroić na plasterki i wyłożyć nimi spód oraz 1 – 2 cm boków formy, doklejając palcami brakujące miejsca. Resztę ciasta odłożyć na wierzch.
MASA SEROWA
Do misy miksera włożyć twaróg sernikowy, ksylitol i proszek budyniowy. Zmiksować do połączenia się składników. Następnie dodać jajka i znów zmiksować do połączenia się składników. Masę serową wyłożyć na spód, następnie wyłożyć wiśnie. Resztę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wyłożyć na truskawki.Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 45 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Po ostudzeniu można już jeść. Można też wstawić sernik na godzinę do lodówki, jeśli chcemy, aby masa serowa nieco bardziej stężała.