Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Peptydy - Suplementy diety - odżywki - www.musclepower.pl

Peptydy – produkty powstałe w wyniki reakcji kondensacji aminokwasów, niezbędnych przy budowie masy mięśniowej. Ogólne właściwości peptydów zależne są od tego, jak zbudowane są aminokwasy. W ich cząsteczkach występują różne rodzaje wiązań stabilizujących, dzięki którym możliwe jest łączenie ze sobą różnych łańcuchów. Jednakże najistotniejszą rolę odgrywają wiązania peptydowe, wytwarzane pomiędzy poszczególnymi resztami aminokwasowymi. Dzięki powyższym wiązaniom peptydowym uwalniana jest czysta glutamina, dzięki której organizm znajduje się w wysokim stanie anabolicznym. Jest to wolny aminokwas, który stanowi blisko 50% wszystkich aminokwasów wypełniających mięśnie.

Innym niezwykle ważnym wiązaniem, który występuje w cząsteczkach peptydów to wiązanie disulfidowe, które jest utworzone poprzez utlenienie grupy funkcyjnej cysteiny. Do jednych z najbardziej znanych peptydów zaliczyć możemy między innymi:

- glutation (GSH) – związek niezbędny do działania niektórych enzymów; zbudowany z cysteiny, glicyny oraz kwasu glutaminowego, ochrania komórki przed uszkodzeniem ze strony toksyn,

- tyreoliberyna (TRF) – tripeptyd znajdujący się w przysadce mózgowej, odpowiedzialny za stymulację takich hormonów jak prolaktyna, hormon wzrostu, insulina, tyreotropina oraz wazopresyna, odpowiedzialny za zwiększanie zawartości adrenaliny i noradrenaliny we krwi,

- neuropeptydy – naturalny peptyd, wytwarzany w tkance nerwowej; jest to rodzaj peptydów, który pełni funkcję mediatorów, zarówno w neuronach, jak i w innych komórkach organizmu,

- peptydy opioidowe – inaczej endorfiny – odpowiedzialne za wywoływanie doskonałego samopoczucia i zadowolenia z siebie, bądź wszelkie inne stany euforyczne,

- peptydy toksyczne – rodzaj toksyn, które znajdują się np. w jadzie węży, czy niektórych antybiotykach.

Peptydy różnią się od białek tym, że ich wiązki zbudowane są od 2 do 100 reszt aminokwasowych. W przypadku protein wynosi to powyżej 100 reszt aminokwasowych.

pixel