Dla kogo koncentrat białka serwatki?

2019-03-26

Zastanawiasz się czy zażywać białko serwatkowe? Nie jesteś przekonany czy powinieneś je stosować? W artykule Bartosz Guran dla Twojej wygody podaje, kto powinien po nie sięgnąć, co zawiera w swoim składzie, a także przy jakich przypadłościach białko serwatki może pomóc. Zapoznaj się z artykułem i poszerz swoje horyzonty!

Dla kogo białko serwatkowe?


Większość ludzi uważa, że białko serwatkowe jest głównie stosowane przez sportowców, którzy chcą zwiększyć udział protein w diecie. Często są to osoby, które zajmują się sportem i nie mają czasu na gotowanie, albo tego nie lubią, ale potrzebują zwiększyć jego ilość w diecie. Teoretycznie koncentrat białka serwatkowego jest przeznaczony dla sportowców i osób aktywnie chodzących na siłownię. Taki sposób zaspokajanie zapotrzebowania na proteiny to wygodna i szybka wymiana, kompromis pomiędzy tym, że chcesz jeść zdrowiej, ale nie masz czasu. Według laików popularna jest opinia, że jeśli potrafisz gotować, to nie potrzebujesz koncentratu białka serwatki, bo po prostu jesz prawdziwe jedzenie, ale czy jest to cała prawda?

W pewnym stopniu, jest tak rzeczywiście, prawdziwe jedzenie powinno być podstawą zdrowej diety. Jednak warto pamiętać, że białko serwatkowe jest czymś więcej niż tylko budulcem mięśni i substytutem posiłku. W moim odczuciu, zasługuje ono na bycie włączonym do podstawy diety, tuż obok żółtek jaj, wątroby wołowej, tłustych ryb i wszystkich innych, mocnych, skutecznych i niezbędnych w małych dawkach potraw. Uważam również, że koncentrat białka serwatki jest na tyle uniwersalny, że każdy może z niego skorzystać.

Ostatnio bardzo popularnym tematem przy okazji branży mlecznej, jest temat nietolerancji na tego rodzaju produkty. Naturalny kefir jest całkowicie zdrowy, pełny składników odżywczych i probiotyków, ale nie każdy może go pić. Na ich szczęście większość ludzi toleruje dobrej jakości koncentrat białka serwatki instant bez problemu. Jesteś znacznie bardziej narażony na alergię, wrażliwość lub nietolerancję na laktozę lub kazeinę niż na białko serwatki. Sprawdzono nawet, że koncentrat białka serwatki może działać przeciwko alergii, okazuje się, że jest on skuteczny w profilaktyce chorób alergicznych. Ma na przykład skutecznie oddziaływać na astmę i egzemę u podatnych na to dzieci i niemowląt.

Zalety stosowania białka serwatkowego

Białko serwatkowe oferuje ważne i wyjątkowe korzyści każdemu, kto ma dostęp do wysokiej jakości koncentratu białka serwatki instant takiego jak 100% Instant Whey EXTRIFIT. Serwatka to nie tylko białko, a otrzymywanie aminokwasów w celu zwiększenia syntezy białek mięśniowych to nie jedyny cel jej spożycia. Składa się ona również z wielu składników bioaktywnych, z których każdy ma unikalne efekty.
Wysokiej jakości koncentrat białek serwatki to tzw. "białko żywe", zawiera w swoim składzie:

Beta-laktoglobulinę, która
- Wspomaga syntezę glutationu i zmniejsza częstość występowania chorób alergicznych.
- Poprawia przyswajanie retinolu (wchłanianie i przyswajanie prowitaminy A).

Alfa-laktoalbuminę, która
- Chroni przed napadami padaczkowymi u ssaków.
- Zwiększa poziom serotoniny w osoczu.
- Może mieć działanie przeciwnowotworowe.

Laktoferynę, która
- Poprawia gojenie kości i zapobiega osłabieniu kości.
- Chelatuje nadmiar żelaza, zapobiegając podsycaniu infekcji (wiele bakterii wymaga żelaza), co zwiększa stan zapalny lub staje się rakotwórczy.
- Ma działanie antybakteryjne przeciwko patogenom pokarmowym, takim jak E. coliiListeria.

Immunobululiny (A, M, G), które
- Neutralizują toksyny z wirusów i bakterii.
- Zapobiegają przywieraniu bakterii do tkanek.
- Hamują rozwój bakterii.

A to dopiero kilka ze składników wchodzących w skład białka serwatki, który jest w formie doskonale rozpuszczalnego proszku. Gdy koncentrat białka serwatki dostaje się do Twojego przewodu pokarmowego, powstaje wiele różnych bioaktywnych peptydów z ich unikalnymi efektami. W niedawnym badaniu (Milk-derived proteins and peptides in clinical trials "Białka i peptydy pochodzące z mleka w badaniach klinicznych" Jolanta Artym, Michał Zimecki Zakład Terapii Doświadczalnej Instytutu Immunologii i Terapii Doświadczalnej PAN im. L. Hirszfelda we Wrocławiu) zespół polskich naukowców zbadał wpływ co najmniej dziewięciu z tych peptydów pochodzących z białka serwatki. Niektóre polepszają poziom lipidów we krwi, obniżają ciśnienie krwi lub działają jak agoniści receptora opioidowego. Inne wywołują uczucie sytości i poprawiają biomarkery zdrowia metabolicznego.

Na co działa białko serwatkowe?

Jak właściwie wygląda bioaktywność? Co się dzieje po skonsumowaniu serwatki? Dowody sugerują, że może ona wówczas pomóc w wielu stanach, na przykład w:

- Otyłości - białka serwatki na czczo zmniejszają poziom insuliny u osób otyłych i z nadwagą. Dzięki nim zwiększa się także uczucie sytości, a tym samym zmniejsza przyjmowanie pokarmów i poprawia spoczynkowe wydatki energetyczne. Jeżeli próbujesz schudnąć, albo zapobiec otyłości to koncentrat białka serwatki może Ci pomóc. Dzięki zwiększeniu ilości spalanej energii w spoczynku i zmniejszenie ilości konsumowanej, poprzez manipulowanie sytością i hormonami spalającymi tłuszcz, szybciej możesz osiągnąć cel.
- Otłuszczonej wątrobie - u otyłych kobiet suplement serwatkowy redukuje tłuszcz wątrobowy (i jako efekt uboczny zwiększa nieco masę beztłuszczową). Z kolei pacjenci ze stłuszczoną wątrobą dzięki koncentratowi białka mogą cieszyć się z poprawy produkcji glutationu i jego zdolnościom przeciwutleniającym. Szczury, spożywające białko serwatki mają zmniejszoną syntezę tłuszczu w wątrobie i zwiększone utlenianie kwasów tłuszczowych w mięśniach szkieletowych.

- Stresie - osoby poddane wpływowi „wysokiego” stresu i spożywające suplement z białkiem serwatki mają polepszone funkcje poznawcze i wydajność. Dzieje się tak ponieważ wzrasta u nich poziom serotoniny. Na osoby u których stres jest „niski” ten sam preparat nie wywołuje efektu. Do tego warto pamiętać, że koncentrat białka serwatki obniża poziom stresu oksydacyjnego w mózgu ssaków.
- Raku - zarówno laktoferyna, która występuje w serwatce, jak i koncentrat białka serwatki mają wpływ na syntezę glutationu, dzięki czemu mają działanie przeciwnowotworowe. Laktoferyna wykazuje potencjał przeciwrakowy zarówno u osób, które jeszcze nie zachorowały, jak i u tych, których pojawiły się komórki nowotworowe. Niedawne badania wykazały nawet, że doustnie podawana laktoferyna hamuje tworzenie polipów okrężnicy. W badaniach nad nowotworami u zwierząt i badaniach przypadków raka u ludzi wykazano, że białko serwatkowe zwiększa poziom glutationu („przede wszystkim wśród komórkowych mechanizmów ochronnych”) i ma działanie przeciwnowotworowe.
- HIV'ie - który charakteryzuje się drastycznym zmniejszeniem glutationu. Nawet jeśli białko serwatki nie zawsze zwiększa masy ciała u pacjentów zakażonych wirusem HIV to, poprawia liczbę CD4 (rodzaj białych krwinek). Tym samym zmniejsza liczbę infekcji i stale zwiększa status glutationu.
- Chorobie sercowo-naczyniowej - w zeszłym roku opublikowano przegląd wpływu serwatki na główne czynniki ryzyka kardiometabolicznego. Wykazano, że białko serwatkowe poprawia profil lipidowy, zmniejsza nadciśnienie, poprawia funkcje naczyniowe oraz zwiększa wrażliwość na insulinę i tolerancję glukozy. Tworzące się podczas trawienia peptydy serwatkowe, działają jak inhibitory ACE, obniżają ciśnienie krwi, na podobnym poziomie jak leki, a w przeciwieństwie do nich nie mają efektów ubocznych.
- Sarkopenii - wyniszczenie mięśni, będące efektem raka, wieku lub bezczynności, stanowi ogromne zagrożenie dla zdrowia. Badania pokazują, że wśród suplementów białkowych, to właśnie białko serwatkowe najskuteczniej przeciwdziała sarkopenii.
- Zaburzeniach żołądkowo-jelitowe - to być może zaskakujące, ale jeden ze składników mleka może poprawić zdrowie jelit. Może to mieć miejsce nawet u pacjentów, którzy cierpią na zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Szczególnie ważne może być to u pacjentów z chorobą Leśniowskiego-Crohna, u których suplement białka serwatkowego zmniejsza niszczenie jelita.
Nawet jeśli ćwiczysz sporadycznie i nie dotykasz sztangi, ale dbasz o zdrowie, to używanie białka serwatkowego może być dla Ciebie bardzo korzystne. Jeżeli zależy Ci na nie tylko wysokiej jakości, ale także na doskonałych walorach smakowych, to z pewnością koncentrat białka serwatki Extrifit 100% Instant Whey okaże się właściwym wyborem.



Opracował: mgr Bartosz Guran
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies.Korzystając nadal z niniejszej strony, w tym klikając lub zamykając ten banner, zgadzają się Państwo na wykorzystanie technologii reklamowych i analitycznych (w tym plików „cookie”) na niniejszej stronie i innych stronach współpracujących z naszymi partnerami. Pamiętaj: Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zgadzam się
pixelpixelpixel