Dietetyczne pancakes – 5 smacznych pomysłów

2021-02-26
Dietetyczne pancakes

Pancakes to puszyste placuszki, najczęściej przygotowywane na słodko. Tradycyjnie podawane są z syropem klonowym, ale tak samo dobrze smakują z innymi dodatkami, takimi jak dżem, owoce czy miód. Szukasz pomysłu na proste i szybkie śniadanie, a do tego zdrowe i sycące? Pancakes to doskonały wybór! Zalety fit pancakesów to przede wszystkim prostota wykonania i możliwość kombinowania z dodatkami. To przepis na śniadanie, które nigdy się nie znudzi, bo codziennie możesz dodawać do nich coś nowego.

Pancakes to tradycyjne amerykańskie naleśniki, ale my chcemy Ci zaprezentować sposób na ich znacznie smaczniejszą i zdrowszą wersję. Poniżej znajdziesz aż 5 prostych sposobów na szybkie i dietetyczne pancakes.

Pancakes owsiane

Pancakes owsiane

Składniki na 3 porcje:

  • 100 g płatków owsianych zwykłych
  • 150 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 banan
  • olej do smażenia

Płatki owsiane, jogurt, jajka i banana zmiksuj na gładką masę. Rozgrzej na patelni olej (możesz też użyć dietetycznego oleju rzepakowego w sprayu) i stopniowo wylewaj ciasto na placki. Do stworzenia idealnego okrągłego kształtu pancakes najlepiej sprawdzi się duża łyżka lub chochla. Smaż po obu stronach.

Owsiane pancakes możesz podawać z miodem, syropem klonowym, dżemem lub owocami sezonowymi.

Bananowe pancakes

Bananowe pancakes

Składniki na 8 placuszków bananowych:

  • 2 jajka
  • 1 dojrzały banan
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • masło lub olej do smażenia

Zmiksuj jajka, banana i płatki na gładką masę. Rozgrzej na patelni tłuszcz i usmaż placuszki po obu stronach na złoty kolor. Najlepiej smażyć na niewielkim ogniu i na nieprzywierającej patelni. Placuszki podawaj z bananem (którego także możesz podsmażyć z obu stron i oprószyć cynamonem) i miodem.

Pancakes marchewkowe

Pancakes marchewkowe

Składniki na 4 sztuki:

  • 1 starta marchew
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 jajka
  • 1 banan

Zmiksuj na gładką masę jajka, banana, cynamon oraz miód. Następnie dodaj startą marchew. Na patelni rozgrzej jedną łyżeczkę oleju kokosowego (lub użyj oleju kokosowego w spray’u). Smaż placuszki ok. 1-2 minuty na każdej stronie.

Marchewkowe placuszki możesz podawać z mleczkiem kokosowym lub jogurtem greckim i kawałkami orzechów włoskich.

Pancakes z borówkami

Pancakes z borówkami

Składniki na 4 sztuki:

  • ¼ szklanki płatków owsianych
  • ½ szklanki borówek amerykańskich
  • 1 banan
  • 2 jajka

Zmiksuj jajka, banana i płatki owsiane na gładką masę. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju kokosowego. Wylej porcję ciasta, a następnie połóż na nie kilka borówek. Smaż około 1-2 minuty, a następnie obróć na drugą stronę i smaż, aż placuszek przybierze złocisty kolor.

Placuszki możesz podawać z syropem klonowym lub miodem z dodatkiem borówek.

Proteinowe pancakes

Proteinowe pancakes

Masz ochotę na pancakes, ale nie masz odpowiednich składników, umiejętności kulinarnych lub czasu na przygotowywanie? Teraz możesz skorzystać z gotowego produktu – Protein Pancakes od Cheat Meal Nutrition. Są banalnie proste i szybkie – wystarczy zmieszać 50g proszku z 50ml wody, usmażyć na patelni i gotowe! Podawaj z masłem, syropem klonowym, cukrem pudrem lub owocami. Będą pyszne także bez żadnych dodatków.

Cheat Meal Protein Pancakes nie zawierają cukru, są natomiast bogate w białko i mają smak. Możesz wybrać placuszki o smaku lodów waniliowych lub czekolady.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies.Korzystając nadal z niniejszej strony, w tym klikając lub zamykając ten banner, zgadzają się Państwo na wykorzystanie technologii reklamowych i analitycznych (w tym plików „cookie”) na niniejszej stronie i innych stronach współpracujących z naszymi partnerami. Pamiętaj: Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel