Batony proteinowe - alternatywa dla słodyczy
Jeśli dzień nie układa się po Twojej myśli, bo po drodze akurat wpada dodatkowe spotkanie, w szkole przedłuża się lekcja, czas ucieka i nie możesz zjeść wcześniej przygotowanego posiłku, nie możesz go ugotować, i raptem na dnie torby znajdujesz ukryte „koło ratunkowe” w postaci batonu proteinowego? Wiesz jakie to fantastyczne uczucie? W szkole podczas przerwy łatwiej jest również przegryźć coś małego niż zabierać ze sobą łatwo psujące się mięso z warzywami. Podobnie w biurze - prościej posilić się kilkoma kęsami potrzebnymi Twoim mięśniom i duszy, niż pozostawiać na wpół rozpoczętą pracę. Batony proteinowe to także doskonały pomysł na prezent. Jeśli masz uprawiających sport znajomych, tego batonika nie uda Ci się zachować tylko dla siebie. Chcesz schudnąć, ale masz ochotę na czekoladę? Nie szukaj niczego innego.
Pojawienie się batonów białkowych miało ogromne znaczenie dla rynku suplementów żywnościowych. Odżywiający się świadomie sportowcy, którym jednocześnie brakowało słodyczy znaleźli w końcu alternatywę, którą mogli włączyć do swojej diety. Dodatkowo, osobom, które nie uprawiają sportu nie zaszkodzi nieco zwiększyć spożycie białka, tak by osiągnąć minimum niezbędne organizmowi do utrzymania jego wielu funkcji. Obecnie batony proteinowe można już znaleźć na półkach w dużych ilościach i rodzajach, różnią się od siebie bardziej lub mniej, tylko w jakim celu i kiedy najlepiej je spożywać i dlaczego są lepsze niż zwyczajna czekolada?
Najważniejszą właściwością batonów proteinowych jest ich stosunkowo duża zawartość białka. Oczywiście, może to być zupełnie inne niż zawartość węglowodanów i tłuszczu. Większa zawartość białka jest potrzebna zmęczonym po treningu mięśniom lub może być spożyta zamiast zwykłych posiłków, ponieważ nie mając możliwości pieczenia lub gotowania, zjadając jeden batonik i tak dostarczasz organizmowi niezbędną ilość aminokwasów. W celu zwiększenia masy mięśniowej, zaleca się wybieranie batonów o większej zawartości węglowodanów, w czasie diety, podczas redukcji lub jeśli chcesz nieco stracić na wadze najbardziej polecamy wersje bez cukru, ponieważ dzięki nim i bez wyrzutów sumienia zaspokoisz ochotę na słodycze. Oprócz pożytecznych składników pokarmowych, dzięki zmniejszonej kaloryczności dostarczasz do organizmu mniej więcej połowę lub jedną trzecią wartości kalorycznej jednej czekolady no i uczucie towarzyszące jej jedzeniu.
Rynek przygotował się już na alergie pokarmowe, więc można także dostać batony, które nie zawierają glutenu lub zawierają tylko białko pochodzenia roślinnego. Zatem mogą je spożywać również osoby wrażliwe na cukier mleczny lub na mleko. Batony bezcukrowe i o zmniejszonej zawartości węglowodanów są rozwiązaniem dla diabetyków i osób cierpiących na insulinooporność.
Jeden baton białkowy zawsze jest dobrym rozwiązaniem. Wybierz dla siebie idealny rodzaj i najlepszy smak spośród ich ogromnej gamy! W naszym asortymencie znajdziecie mnóstwo tych przepysznych przekąsek w zakładce MusclePower.pl/Batony. Zapraszamy do zakupów oraz degustacji!