Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

ANTYOKSYDACJA

Ostatnio dużo słyszy się na temat Antyoksydacji, czyli stosowaniu antyoksydantów w dzienny menu. Na tę chwilę nie ma problemu, aby postarać się o uzupełnienie ich poprzez stosowanie odpowiedniej diety.

ANTYOKSYDACJA – ANTYOKSYDANTY
CZYM SĄ I DLACZEGO JE WARTO STOSOWAĆ

ANTYOKSYDANTY, NAZYWANE POPULARNIE PRZECIWUTLENIACZAMI, TO ZWIĄZKI USUWAJĄCE Z ORGANIZMU CZŁOWIEKA NADMIAR WOLNYCH RODNIKÓW. PODSTAWOWYM ZADANIEM PRZECIWUTLENIACZY JEST ZABEZPIECZENIE ORGANIZMU CZŁOWIEKA PRZED POWSTAJĄCYM STRESEM OKSYDACYJNYM. STRES OKSYDACYJNY JEST TO STAN ORGANIZMU, W KTÓRYM DOCHODZI DO ZABURZENIA RÓWNOWAGI POMIĘDZY WYTWARZANIEM WOLNYCH RODNIKÓW A ICH ZWALCZANIEM PRZEZ PRZECIWUTLENIACZE.

Wolne rodniki powodują pęknięcia błon komórkowych, a także DNA i białek wchodzących w skład enzymów.

W przypadku bardzo dużego niedoboru przeciwutleniaczy przedłużający się stres oksydacyjny może przyczynić się do rozwoju wielu chorób, na przykład chorób serca, udaru mózgu, nowotworów, cukrzycy oraz do przyspieszenia procesów starzenia organizmu.

Przeciwutleniacze usuwają skutki działania karcinogenów, a tym samym chronią przed chorobami nowotworowymi. Ponadto przeciwutleniacze zmniejszają negatywne działanie na organizm zanieczyszczenia środowiska oraz palenia tytoniu.

OPÓŹNIAJĄ PROCES STARZENIA SIĘ NASZEGO ORGANIZMU I WYSTĄPIENIA CHORÓB DEGENERACYJNYCH UKŁADU NERWOWEGO, NP. CHOROBY ALZHAIMERA. OCHRANIAJĄ TAKŻE WZROK I ZMNIEJSZAJĄ RYZYKO DEGENERACJI SIATKÓWKI OKA ORAZ ZWYRODNIENIA PLAMKI ŻÓŁTEJ.

A CZYM SĄ TAK WŁAŚCIWIE WOLNE RODNIKI ?!

Wolne rodniki to szkodliwe cząstki powstające w ustroju, m.in. w wyniku przemian metabolicznych. Na ich nadmierną produkcję ma wpływ także silny, długotrwały stres czy też długie opalanie się. Poza tym mogą się one przedostać do organizmu również z zewnątrz, np. z żywnością (w szczególności tą bogatą w konserwanty lub przetwarzaną w wysokiej temperaturze), również z dymem papierosowym, skażonym powietrzem, a nawet lekami.

Wolne rodniki to atomy ale także cząsteczki o podwyższonej reaktywności, które na skutek rozpadu wiązań chemicznych tracą lub pozyskują na swojej zewnętrznej orbicie jeden elektron.

W związku ze swoją reaktywnością dążą one do przejęcia lub oddania kolejnego elektronu, utleniając w ten sposób każde substancje, z którymi się zetkną. Atakują one przeważnie te atomy lub cząsteczki, które posiadają podwójne wiązania np. białka lub DNA komórek, doprowadzając tym samym do ich uszkodzenia. Mogą również doprowadzić do powstania wielu poważnych chorób m.in.: cukrzycy, nadciśnienia, bezpłodności czy miażdżycy. Są przeważnie przyczyną szybkiego starzenia się wszystkich komórek, z którymi się mogą zetknąć.

KAŻDEGO DNIA W CIELE LUDZKIEGO ORGANIZMU PRODUKOWANE SĄ OGROMNE ILOŚCI WOLNYCH RODNIKÓW.

Organizm zwykle potrafi sobie poradzić z nimi, wykorzystując je czasem nawet do niszczenia groźnych bakterii lub utleniania wielu toksycznych substancji. Problem pojawia się tylko wtedy, kiedy ma miejsce nadmierna ich produkcja (lub obecność), z którą organizm nie daje sobie rady.

Jeśli brak jest stosownych mechanizmów obronnych, w ten czas mogą doprowadzić one do bardzo rozległych zniszczeń wielu komórek, w tym mięśni.

Tym samym można wrócić do roli przeciwutleniaczy, które wzmacniają mechanizmy obronne organizmu, dostarczając wolnym rodnikom brakujący elektron. Wolny rodnik traci w ten sposób swoją aktywność, ulegając później niwelowaniu w układach enzymatycznych komórek.

Gdzie znajdziemy antyoksydanty ?

  • Selen
    To pierwiastek o skutecznych właściwościach antyutleniających. Ma wpływ na prawidłowy stan skóry i przebieg reakcji enzymatycznych. Jego źródłem są głównie owoce morza, mięso, nabiał, jaja i ryby.
  • Beta-karoten
    Czyli prowitamina witaminy A. Oprócz marchwi, beta-karoten znajdziemy jeszcze w: pomidorach, dyni, morelach, mango, brzoskwiniach, nektarynkach, melonach, szpinaku, jarmużu, rzepie, cykorii i mniszku lekarskim.
  • Witamina A
    To witamina rozpuszczalna w tłuszczach, doskonały przeciwutleniacz, ale bardzo łatwo ją przedawkować… tym samym uważnie pilnujmy swojej diety i suplementów witaminowych. Witamina A głównie znajduje się w: nabiale, wątrobie zwierząt, jajach kurzych i maśle.
  • Witamina E
    Witamina młodości, która razem z witaminą A jest pomocna w utrzymaniu zdrowia skóry i błon śluzowych. Ma wpływ też na płodność. Odnajdujemy ją w olejach roślinnych, migdałach, orzechach, jajach, ziarnach, nabiale i zielonych warzywach.
  • Witamina C
    To najpopularniejszy przeciwutleniacz i stymulator ogólnej odporności organizmu. Witamina C jest prawie we wszystkich warzywach i owocach, a w szczególności w cytrusach, porzeczkach, jabłkach, truskawkach i pomidorach.
  • Polifenole
    Są substancjami, które ze względu na swoje prozdrowotne właściwości, są coraz bardziej stosowane i powszechne. Czerwone wino, żurawina, jeżyny, borówki, maliny, porzeczki, morwy, winogrona, oliwa z oliwek, piwo, yerba-mate i zielona herbata – to źródła polifenoli, w tym antocyjanów, wpływających zbawiennie na nasz wzrok.
  • WARTO ZAINTERESOWAĆ SIĘ TEMATEM ANDYOKSYDACJI. JAK WIDAĆ MA ONA DUŻY WPŁYW NA OGÓŁ NASZEGO ZDROWIA.

    Podjęcie zbilansowanej i przemyślanej diety na pewno w jakimś stopniu dostarczy odpowiednie zapotrzebowanie na to, aby skutecznie walczyć z wolnymi rodnikami.

Data publikacji:

Polecane

pixel