Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Żelazo

( ilość produktów: 8 )

Żelazo jest jednym z niezbędnych minerałów, który prowadzi do prawidłowego funkcjonowania praktycznie większość istot żywych - roślin, zwierząt, ludzi. W organizmie człowieka jest składnikiem hemoglobiny i licznych enzymów. Sprawdź, dlaczego warto suplementować żelazo.

Rola żelaza w organizmie człowieka

  • Odpowiednia ilość hemoglobiny - Niedobory żelaza powodują niedokrwistość, popularnie znaną jako anemia. Spowodowane jest to niższym poziomem od normy wartości hemoglobiny i erytrocytów. W skutek czego człowiek może być: przemęczony, ciągle senny, włosy i paznokcie będą łamliwe, skóra szorstka i blada.
  • Prawidłowa praca mięśni sportowców - Żelazo buduje mioglobinę (która zlokalizowana jest w tkance mięśniowej), w skutek czego mięśnie mają odpowiednie dotlenienie podczas zwiększonej aktywności fizycznej.
  • Odporność organizmu - Odpowiednia ilość żelaza w organizmie jest niezbędna do utrzymywania prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. Ma również właściwości przeciwutleniające, chroni przed infekcjami.

Źródło żelaza w pożywieniu

Przyswajanie żelaza z diety jest zmienne, zależne od źródła. Dieta oparta na warzywach pozwoli nam przyswoić nam 1-2% żelaza, natomiast typowo mięsna 25%. Popularną, mieszaną dietą przyswoimy 10% żelaza. Najlepszym źródłem żelaza jest mięso, ryby, wątróbka, krewetki. Bogate również w ten minerał są żółtka jaj, twaróg, orzechy, mleko, warzywa strączkowe.

Dzienne zapotrzebowanie żelaza

Zapotrzebowanie żelaza w organizmie człowieka jest zmienne - zależne od płci, wieku i kondycji.

  • Mężczyźni ok 1mg/dobra,
  • Kobiety do 2 mg/doba,
  • Kobiety w ciąży i w trakcie karmienia ok 3mg/doba.

Co powoduje obniżenie poziomu żelaza w organizmie

  • niewłaściwa dieta, zawierającą zbyt małą ilość żelaza,
  • zaburzenia wchłaniania,
  • po zabiegach/wypadkach z dużą utratą krwi,
  • przy obfitych menstruacjach kobiet.

Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety.

Źródła:
1. Sheftel AD, Mason AB, Ponka P. The long history of iron in the Universe and in health and disease. Biochim Biophys Acta 2012; 1820: 161-187.
2. Interna Szczeklika. Podręcznik chorób wewnętrznych. Kraków: Medycyna Praktyczna, 2012, s. ?. ISBN 9788374303361

Seria
Pokaż tylko
Marka
Cena
-
Usuń wszystkie filtry
pixel