Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Makro i Mikroelementy

Makro i mikroelementy to niezbędne składniki mineralne, które potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania. Niestety nasz organizm nie jest w stanie sam poradzić sobie z produkcją minerałów i jest skazany na naszą dietę, ponieważ tylko niektóre z nich odnajdziemy jedynie w pożywieniu. Już niewielkie spadki poniżej normy mogą powodować znaczące zmiany w pracy naszego całego ustroju, a co za tym idzie pociągnąć za sobą szereg kolejnych niechcianych komplikacji. Poniżej pragnę przedstawić funkcje, źródła i zapotrzebowanie.

Składniki mineralne z uwagi na zapotrzebowanie organizmu dzieli się na dwie grupy: makroelementy i mikroelementy (pierwiastki śladowe). Makroelementy są to pierwiastki, których dzienne zapotrzebowanie powinno przekraczać 100 mg, a dzienne zapotrzebowanie na mikroelementy nie może być większe niż 100 mg. Wszystkie normy zostały przygotowane przez amerykańską National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board.

Do makroelementów tj. powyżej 100mg, należą:

Do pierwiastków śladowych, czyli mikroelementów, tj.poniżej 100mg, należą:

Funkcje, źródła i zapotrzebowanie.

WAPŃ

Funkcje Wapnia:

Wapń jest podstawowym i niezbędnym materiałem budulcowym kości i szkliwa. Wapń przez cały czas ulega przemianom polegającym na wbudowywaniu do kości i szkliwa oraz resorpcji. Pełni rolę w przewodzeniu impulsów nerwowych, mechanizmie skurczu mięśni, przepuszczalności błon komórkowych, w regulowaniu procesu krzepnięcia krwi, regulacji rytmu serca oraz wchłaniania witaminy B12, wpływa na kontrolę ciśnienia tętniczego. Prawidłowe stężenie wapnia redukuje ryzyko wystąpienia chorób serca, udarów, raka jelita grubego oraz kamieni nerkowych; wchodzi w skład wielu enzymów.

Źródła Wapnia:

Sery żółte, sery białe, mleko, sardynki, jajka, kapusta, mięso, ziemniaki, buraki, rośliny strączkowe, orzechy.

Grupy ludności Wapń
Zalecane dzienne spożycie (RDA)*1
[µg / dzień]
Poziom maksymalny spożycia (UL)*2
[mg / dzień]
Niemowlęta 0-6 miesięcy 0,18*3 brak danych
Niemowlęta 6-12 miesięcy 0,57*3 brak danych
Dzieci 1-3 lata 1,5*3 2,3
Dzieci 4-8 lat 1,9*3 2,9
Mężczyźni 9-13 lat 2,3*3 3,4
Mężczyźni 14-18 lat 2,3*3 3,6
Mężczyźni 19-30 lat 2,3*3 3,6
Mężczyźni 31-50 lat 2,3*3 3,6
Mężczyźni 51-70 lat 2,0*3 3,6
Mężczyźni > 70 lat 1,8*3 3,6
Kobiety 9-13 lat 2,3*3 3,4
Kobiety 14-18 lat 2,3*3 3,6
Kobiety 19-30 lat 2,3*3 3,6
Kobiety 31-50 lat 2,3*3 3,6
Kobiety 51-70 lat 2,0*3 3,6
Kobiety > 70 lat 1,8*3 3,6
Kobiety w ciąży ≤ 18 lat 2,3*3 3,6
Kobiety w ciąży 19-30 lat 2,3*3 3,6
Kobiety w ciąży 31-50 lat 2,3*3 3,6
Kobiety karmiące ≤ 18 lat 2,3*3 3,6
Kobiety karmiące 19-30 lat 2,3*3 3,6
Kobiety karmiące 31-50 lat 2,3*3 3,6

MAGNEZ

Funkcje Magnezu:

Magnez jest niezbędny w budowie kości i zębów, ma udział w procesie widzenia, spełnia ważną rolę w przekazywaniu informacji między mięśniami i nerwami, bierze także udział w przemianie materii, w syntezie kwasów nukleinowych i białka, w termoregulacji, metabolizmie lipidów, hamuje krzepnięcie krwi (chroni przed zakrzepami w naczyniach, skrzepami w sercu – ochrona przed zawałem), jest aktywatorem niektórych enzymów.

Źródła Magnezu:

Mąka sojowa, kasza jęczmienna, kasza gryczana, czekolada, kakao, pestki dyni, fasola,orzechy, kukurydza, soczewica, szpinak, mąka pełnoziarnista.

Grupy ludności Magnez
Zalecane dzienne spożycie (RDA)*1
[mg / dzień]
Poziom maksymalny spożycia (UL)*2
[mg / dzień]
Niemowlęta 0-6 miesięcy 30*3 brak danych
Niemowlęta 6-12 miesięcy 75*3 brak danych
Dzieci 1-3 lata 80 65
Dzieci 4-8 lat 130 110
Mężczyźni 9-13 lat 240 350
Mężczyźni 14-18 lat 410 350
Mężczyźni 19-30 lat 400 350
Mężczyźni 31-50 lat 420 350
Mężczyźni 51-70 lat 420 350
Mężczyźni > 70 lat 420 350
Kobiety 9-13 lat 240 350
Kobiety 14-18 lat 360 350
Kobiety 19-30 lat 310 350
Kobiety 31-50 lat 320 350
Kobiety 51-70 lat 320 350
Kobiety > 70 lat 320 350
Kobiety w ciąży ≤ 18 lat 400 350
Kobiety w ciąży 19-30 lat 350 350
Kobiety w ciąży 31-50 lat 360 350
Kobiety karmiące ≤ 18 lat 360 350
Kobiety karmiące 19-30 lat 310 350
Kobiety karmiące 31-50 lat 320 350

FOSFOR

Funkcje Fosforu:

Składnik kości, zębów, związków wysokoenergetycznych, kwasów nukleinowych, kefaliny, lecytyny, błon komórkowych także krwi. Bierze udział w budowie i utrzymaniu dobrego stanu zębów i kości; w regulacji równowagi kwasowo-zasadowej, Odgrywa niebywale duża rolę w procesach anabolicznych i katabolicznych, bierze udział w spalaniu glukozy.

Źródła Fosforu:

Produkty mleczne, mięso, ryby, wątroba, jajka, sery żółte, groch, pestki dyni, fasola, ziemniaki, pełnoziarniste produkty zbożowe, marchew.

Grupy ludności Fosfor
Zalecane dzienne spożycie (RDA)*1
[mg / dzień]
Poziom maksymalny spożycia (UL)*2
[g / dzień]
Niemowlęta 0-6 miesięcy 100*3 brak danych
Niemowlęta 6-12 miesięcy 275*3 brak danych
Dzieci 1-3 lata 460 3
Dzieci 4-8 lat 500 3
Mężczyźni 9-13 lat 1250 4
Mężczyźni 14-18 lat 1250 4
Mężczyźni 19-30 lat 700 4
Mężczyźni 31-50 lat 700 4
Mężczyźni 51-70 lat 700 4
Mężczyźni > 70 lat 700 3
Kobiety 9-13 lat 1250 4
Kobiety 14-18 lat 1250 4
Kobiety 19-30 lat 700 4
Kobiety 31-50 lat 700 4
Kobiety 51-70 lat 700 4
Kobiety > 70 lat 700 3
Kobiety w ciąży ≤ 18 lat 1250 3,5
Kobiety w ciąży 19-30 lat 700 3,5
Kobiety w ciąży 31-50 lat 700 3,5
Kobiety karmiące ≤ 18 lat 1250 4
Kobiety karmiące 19-30 lat 700 4
Kobiety karmiące 31-50 lat 700 4

POTAS

Funkcje Potasu:

Potas jest bezpośrednio związany z sodem i zapewnia prawidłową gospodarkę wodną organizmu, główny kation płynu wewnątrzkomórkowego, składnik enzymów, występuje w sokach trawiennych, reguluje gospodarkę wodną (objętość komórek, ciśnienie osmotyczne wewnątrzkomórkowe), wpływa na równowagę kwasowo-zasadową, zapewnia dobre funkcjonowanie nerwów i mięśni, poprawia przepuszczalność błon komórkowych (antagonista wapnia), pozytywnie wpływa na aktywność gruczołów wydzielniczych.

Źródła Potasu:

Banany, morele, marchew, ziemniaki, brokuły, brukselka, kapusta, awokado, daktyle, orzechy, szpinak.

Grupy ludności Potas
Zalecane dzienne spożycie (RDA)*1
[g / dzień]
Niemowlęta 0-6 miesięcy 0,4
Niemowlęta 6-12 miesięcy 0,7
Dzieci 1-3 lata 3,0
Dzieci 4-8 lat 3,8
Mężczyźni 9-13 lat 4,5
Mężczyźni 14-18 lat 4,7
Mężczyźni 19-30 lat 4,7
Mężczyźni 31-50 lat 4,7
Mężczyźni 51-70 lat 4,7
Mężczyźni > 70 lat 4,7
Kobiety 9-13 lat 4,5
Kobiety 14-18 lat 4,7
Kobiety 19-30 lat 4,7
Kobiety 31-50 lat 4,7
Kobiety 51-70 lat 4,7
Kobiety > 70 lat 4,7
Kobiety w ciąży ≤ 18 lat 4,7
Kobiety w ciąży 19-30 lat 4,7
Kobiety w ciąży 31-50 lat 4,7
Kobiety karmiące ≤ 18 lat 5,1
Kobiety karmiące 19-30 lat 5,1
Kobiety karmiące 31-50 lat 5,1

SÓD

Funkcje Sodu:

Jest podstawowym składnikiem płynów ustrojowych (soki trawienne, krew, chłonka, płyn śródtkankowy), niezbędny w zachowaniu bilansu wodnego w organizmie oraz równowagi kwasowo zasadowej. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie nerwów i mięśni, składnik enzymów.

Źródła Sodu:

Sól, żywność produkowana z udziałem sodu.

Grupy ludności Sód
Zalecane dzienne spożycie (RDA)*1
[g / dzień]
Poziom maksymalny spożycia (UL)*2
[g / dzień]
Niemowlęta 0-6 miesięcy 0,12*3 brak danych
Niemowlęta 6-12 miesięcy 0,37*3 brak danych
Dzieci 1-3 lata 1,0 1,5
Dzieci 4-8 lat 1,2 1,9
Mężczyźni 9-13 lat 1,5 2,2
Mężczyźni 14-18 lat 1,5 2,3
Mężczyźni 19-30 lat 1,5 2,3
Mężczyźni 31-50 lat 1,5 2,3
Mężczyźni 51-70 lat 1,3 2,3
Mężczyźni > 70 lat 1,2 2,3
Kobiety 9-13 lat 1,5 2,3
Kobiety 14-18 lat 1,5 2,3
Kobiety 19-30 lat 1,5 2,3
Kobiety 31-50 lat 1,5 2,3
Kobiety 51-70 lat 1,3 2,3
Kobiety > 70 lat 1,2 2,3
Kobiety w ciąży ≤ 18 lat 1,5 2,3
Kobiety w ciąży 19-30 lat 1,5 2,3
Kobiety w ciąży 31-50 lat 1,5 2,3
Kobiety karmiące ≤ 18 lat 1,5 2,3
Kobiety karmiące 19-30 lat 1,5 2,3
Kobiety karmiące 31-50 lat 1,5 2,3

ŻELAZO

Funkcje Żelaza:

Najistotniejszy i najważniejszy składnik czerwonego barwnika krwi (hemoglobiny), niezbędny również w procesie tworzenia czerwonych ciałek krwi w szpiku kostnym, żelazo wiąże dwutlenek węgla w hemoglobinie i transportuje go do płuc, skąd jest on usuwany. Pierwiastek ten jest niezbędnym składnikiem wielu enzymów i białek biorących udział w metabolizmie organizmu. Bierze udział w syntezie DNA, niezbędny do dobrej budowy skóry, włosów, paznokci, do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

Źródła Żelaza:

Mięso, wątroba, ryby, żółtko jaja, twaróg, orzechy, mleko, warzywa strączkowe, brokuły, szpinak, krewetki.

Grupy ludności Żelazo
Zalecane dzienne spożycie (RDA)*1
[mg / dzień]
Poziom maksymalny spożycia (UL)*2
[mg / dzień]
Niemowlęta 0-6 miesięcy 0,27*3 40
Niemowlęta 6-12 miesięcy 11 40
Dzieci 1-3 lata 7 45
Dzieci 4-8 lat 10 45
Mężczyźni 9-13 lat 8 45
Mężczyźni 14-18 lat 11 45
Mężczyźni 19-30 lat 8 45
Mężczyźni 31-50 lat 8 40
Mężczyźni 51-70 lat 8 45
Mężczyźni > 70 lat 8 45
Kobiety 9-13 lat 8 45
Kobiety 14-18 lat 15 45
Kobiety 19-30 lat 18 45
Kobiety 31-50 lat 18 45
Kobiety 51-70 lat 8 45
Kobiety > 70 lat 8 45
Kobiety w ciąży ≤ 18 lat 27 45
Kobiety w ciąży 19-30 lat 27 45
Kobiety w ciąży 31-50 lat 27 45
Kobiety karmiące ≤ 18 lat 10 45
Kobiety karmiące 19-30 lat 9 45
Kobiety karmiące 31-50 lat 9 45

CYNK

Funkcje Cynku:

Jest potrzebny do syntezy DNA i RNA, białek, insuliny i nasienia, niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania systemu immunologicznego oraz do uruchomienia ponad 80 enzymów. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów, tłuszczy, białek i alkoholu. Niezbędny w procesie ochrony przed wolnymi rodnikami, odczuwania smaku i zapachu, ma wpływ na wygląd włosów i paznokci.

Źródła Cynku:

Chude mięso, chude mleko, żółtko jaja, mąka pełnoziarnista, orzechy, żywność pochodzenia morskiego.

Grupy ludności Cynk
Zalecane dzienne spożycie (RDA)*1
[mg / dzień]
Poziom maksymalny spożycia (UL)*2
[mg / dzień]
Niemowlęta 0-6 miesięcy 2*3 4
Niemowlęta 6-12 miesięcy 3 5
Dzieci 1-3 lata 3 7
Dzieci 4-8 lat 5 12
Mężczyźni 9-13 lat 8 23
Mężczyźni 14-18 lat 11 34
Mężczyźni 19-30 lat 11 40
Mężczyźni 31-50 lat 11 40
Mężczyźni 51-70 lat 11 40
Mężczyźni > 70 lat 11 40
Kobiety 9-13 lat 8 23
Kobiety 14-18 lat 9 34
Kobiety 19-30 lat 8 40
Kobiety 31-50 lat 8 40
Kobiety 51-70 lat 8 40
Kobiety > 70 lat 8 40
Kobiety w ciąży ≤ 18 lat 12 34
Kobiety w ciąży 19-30 lat 11 40
Kobiety w ciąży 31-50 lat 11 40
Kobiety karmiące ≤ 18 lat 13 34
Kobiety karmiące 19-30 lat 12 40
Kobiety karmiące 31-50 lat 12 40

MIEDŹ

Funkcje Miedzi:

Miedź jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania ustroju. Bierze udział w produkcji czerwonych krwinek, w tworzeniu kości i kolagenu, w prawidłowym gojeniu ran, we wchłanianiu i transporcie żelaza, w metabolizmie kwasów tłuszczowych i w powstawaniu RNA, jest składnikiem paru enzymów, odgrywa pewną rolę w procesach przemiany materii ośrodkowego układu nerwowego i w przemianie barwników.

Źródła Miedzi:

Cielęcina, orzechy, warzywa strączkowe, zboża, drób, wątroba, małże, ryby, kasza gryczana, żółtka jaja

Grupy ludności Miedź
Zalecane dzienne spożycie (RDA)*1
[µg / dzień]
Poziom maksymalny spożycia (UL)*2
[µg / dzień]
Niemowlęta 0-6 miesięcy 200*3 brak danych
Niemowlęta 6-12 miesięcy 220*3 brak danych
Dzieci 1-3 lata 340 1000
Dzieci 4-8 lat 440 3000
Mężczyźni 9-13 lat 700 5000
Mężczyźni 14-18 lat 890 8000
Mężczyźni 19-30 lat 900 10000
Mężczyźni 31-50 lat 900 10000
Mężczyźni 51-70 lat 900 10000
Mężczyźni > 70 lat 900 10000
Kobiety 9-13 lat 700 5000
Kobiety 14-18 lat 890 8000
Kobiety 19-30 lat 900 10000
Kobiety 31-50 lat 900 10000
Kobiety 51-70 lat 900 10000
Kobiety > 70 lat 900 10000
Kobiety w ciąży ≤ 18 lat 1000 8000
Kobiety w ciąży 19-30 lat 1000 10000
Kobiety w ciąży 31-50 lat 1000 10000
Kobiety karmiące ≤ 18 lat 1300 8000
Kobiety karmiące 19-30 lat 1300 10000
Kobiety karmiące 31-50 lat 1300 10000

MANGAN

Funkcje Manganu:

Mangan to pierwiastek, który jest niezbędny w śladowych ilościach do prawidłowego funkcjonowania. Mangan bierze udział w budowie enzymów metabolizujących, glukozy i kwasów tłuszczowych, jest elementem strukturalnym kości i skóry. Mangan jest niezbędny w procesach reprodukcji oraz prawidłowym funkcjonowaniu ośrodkowego układu nerwowego.

Źródła Manganu:

Orzechy, herbata, zielona herbata, mąka pełnoziarnista, zielone warzywa, groszek, buraki, fasola, szpinak.

Grupy ludności Mangan
Zalecane dzienne spożycie (RDA)*1
[mg / dzień]
Poziom maksymalny spożycia (UL)*2
[mg / dzień]
Niemowlęta 0-6 miesięcy 0,003*3 brak danych
Niemowlęta 6-12 miesięcy 0,6*3 brak danych
Dzieci 1-3 lata 1,2*3 2
Dzieci 4-8 lat 1,5*3 3
Mężczyźni 9-13 lat 1,9*3 6
Mężczyźni 14-18 lat 2,2*3 9
Mężczyźni 19-30 lat 2,2*3 11
Mężczyźni 31-50 lat 2,2*3 11
Mężczyźni 51-70 lat 2,2*3 11
Mężczyźni > 70 lat 2,2*3 11
Kobiety 9-13 lat 1,6*3 6
Kobiety 14-18 lat 1,6*3 9
Kobiety 19-30 lat 1,8*3 11
Kobiety 31-50 lat 1,8*3 11
Kobiety 51-70 lat 1,8*3 11
Kobiety > 70 lat 1,8*3 11
Kobiety w ciąży ≤ 18 lat 2,0*3 9
Kobiety w ciąży 19-30 lat 2,0*3 11
Kobiety w ciąży 31-50 lat 2,0*3 11
Kobiety karmiące ≤ 18 lat 2,6*3 9
Kobiety karmiące 19-30 lat 2,6*3 11
Kobiety karmiące 31-50 lat 2,6*3 11

MOLIBDEN

Funkcje Molibdenu:

Wchodzi w skład metaloenzymów biorących udział w metaboliźmie białek, tłuszczów i puryn.

Źródła Molibdenu:

Mleko, wątroba, fasola, czerwona kapusta, zielone części roślin, mąka pełnoziarnista, ryż naturalny, nasiona roślin strąkowych, sery, mięso i podroby.

Grupy ludności Molibden
Zalecane dzienne spożycie (RDA)*1
[µg / dzień]
Poziom maksymalny spożycia (UL)*2
[µg / dzień]
Niemowlęta 0-6 miesięcy 2*3 brak danych
Niemowlęta 6-12 miesięcy 3*3 brak danych
Dzieci 1-3 lata 17 300
Dzieci 4-8 lat 22 600
Mężczyźni 9-13 lat 34 1100
Mężczyźni 14-18 lat 43 1700
Mężczyźni 19-30 lat 45 2000
Mężczyźni 31-50 lat 45 2000
Mężczyźni 51-70 lat 45 2000
Mężczyźni > 70 lat 45 2000
Kobiety 9-13 lat 34 1100
Kobiety 14-18 lat 43 1700
Kobiety 19-30 lat 45 2000
Kobiety 31-50 lat 45 2000
Kobiety 51-70 lat 45 2000
Kobiety > 70 lat 45 2000
Kobiety w ciąży ≤ 18 lat 50 1700
Kobiety w ciąży 19-30 lat 50 2000
Kobiety w ciąży 31-50 lat 50 2000
Kobiety karmiące ≤ 18 lat 50 1700
Kobiety karmiące 19-30 lat 50 2000
Kobiety karmiące 31-50 lat 50 2000

JOD

Funkcje Jodu:

Jod jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy (wchodzi w skład hormonów tarczycy, które biorą udział w regulowaniu podstawowych funkcji życiowych: reguluje temperaturę, układ nerwowy, mięśniowy, podział komórek przez co wpływa na tempo metabolizmu w ustroju), zapobiega powstawaniu wola.

Źródła Jodu:

Sól jodowana, ryby morskie, owoce morza, drożdże, morszczyn, cebula.

Grupy ludności Jod
Zalecane dzienne spożycie (RDA)*1
[µg / dzień]
Poziom maksymalny spożycia (UL)*2
[µg / dzień]
Niemowlęta 0-6 miesięcy 110*3 brak danych
Niemowlęta 6-12 miesięcy 130*3 brak danych
Dzieci 1-3 lata 90 200
Dzieci 4-8 lat 90 300
Mężczyźni 9-13 lat 120 600
Mężczyźni 14-18 lat 150 900
Mężczyźni 19-30 lat 150 1100
Mężczyźni 31-50 lat 150 1100
Mężczyźni 51-70 lat 150 1100
Mężczyźni > 70 lat 150 1100
Kobiety 9-13 lat 120 600
Kobiety 14-18 lat 150 900
Kobiety 19-30 lat 150 1100
Kobiety 31-50 lat 150 1100
Kobiety 51-70 lat 150 1100
Kobiety > 70 lat 150 1100
Kobiety w ciąży ≤ 18 lat 220 900
Kobiety w ciąży 19-30 lat 220 1100
Kobiety w ciąży 31-50 lat 220 1100
Kobiety karmiące ≤ 18 lat 290 900
Kobiety karmiące 19-30 lat 290 1100
Kobiety karmiące 31-50 lat 290 1100

FLUOR

Funkcje Fluoru:

Fluor jest podstawowym składnikiem kości i zębów, wzmacnia szkliwo, zębinę, zapobiega występowaniu próchnicy, pomniejsza rozpuszczalność szkliwa. U osób dorosłych pełni również bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu kośćca. Ma wpływ na gospodarkę wapnia i fosforu w organizmie.

Źródła Fluoru:

Ryby morskie i produkty pochodzenia morskiego, czarna herbata, orzechy włoskie, wątroba, soja, mleko, rośliny strączkowe, woda mineralna.

Grupy ludności Fluor
Zalecane dzienne spożycie (RDA)*1
[mg / dzień]
Poziom maksymalny spożycia (UL)*2
[mg / dzień]
Niemowlęta 0-6 miesięcy 0,01*3 0,7
Niemowlęta 6-12 miesięcy 0,5*3 0,9
Dzieci 1-3 lata 0,7*3 1,3
Dzieci 4-8 lat 1*3 2,2
Mężczyźni 9-13 lat 2*3 10
Mężczyźni 14-18 lat 3*3 10
Mężczyźni 19-30 lat 4*3 10
Mężczyźni 31-50 lat 4*3 10
Mężczyźni 51-70 lat 4*3 10
Mężczyźni > 70 lat 4*3 10
Kobiety 9-13 lat 2*3 10
Kobiety 14-18 lat 3*3 10
Kobiety 19-30 lat 3*3 10
Kobiety 31-50 lat 3*3 10
Kobiety 51-70 lat 3*3 10
Kobiety > 70 lat 3*3 10
Kobiety w ciąży ≤ 18 lat 3*3 10
Kobiety w ciąży 19-30 lat 3*3 10
Kobiety w ciąży 31-50 lat 3*3 10
Kobiety karmiące ≤ 18 lat 3*3 10
Kobiety karmiące 19-30 lat 3*3 10
Kobiety karmiące 31-50 lat 3*3 10

CHROM

Funkcje Chromu:

Pierwiastek biorący udział podczas regulacji poziom cholesterolu i kwasów tłuszczowych. Bierze również udział w uwrażliwieniu komórek na insulinę (spłaszczenie krzywej glikemicznej) i w trawieniu białek.

Źródła Chromu:

Orzechy, mąka pełnoziarnista, wątroba, grzyby, rośliny strączkowe, szparagi, brokuły.

Grupy ludności Chrom
Zalecane dzienne spożycie (RDA)*1
[µg / dzień]
Niemowlęta 0-6 miesięcy 0,2
Niemowlęta 6-12 miesięcy 5,5
Dzieci 1-3 lata 11
Dzieci 4-8 lat 15
Mężczyźni 9-13 lat 25
Mężczyźni 14-18 lat 35
Mężczyźni 19-30 lat 35
Mężczyźni 31-50 lat 35
Mężczyźni 51-70 lat 30
Mężczyźni > 70 lat 30
Kobiety 9-13 lat 21
Kobiety 14-18 lat 24
Kobiety 19-30 lat 25
Kobiety 31-50 lat 25
Kobiety 51-70 lat 20
Kobiety > 70 lat 20
Kobiety w ciąży ≤ 18 lat 29
Kobiety w ciąży 19-30 lat 30
Kobiety w ciąży 31-50 lat 30
Kobiety karmiące ≤ 18 lat 44
Kobiety karmiące 19-30 lat 45
Kobiety karmiące 31-50 lat 45

SELEN

Funkcje Selenu:

Jest to mikroelement działający razem w połączeniu z witaminą E. Bierze udział w usuwaniu wolnych rodników i metali ciężkich takich jak arsen, kadm, srebro i rtęć, niezbędny podczas udziału w przemianie hormonów tarczycy.

Źródła Selenu:

Żywność pochodzenia morskiego, mięso, kukurydza, mąka pełnoziarnista, warzywa strączkowe.

Grupy ludności Selen
Zalecane dzienne spożycie (RDA)*1
[µg / dzień]
Poziom maksymalny spożycia (UL)*2
[µg / dzień]
Niemowlęta 0-6 miesięcy 15*3 45
Niemowlęta 6-12 miesięcy 20*3 60
Dzieci 1-3 lata 20 90
Dzieci 4-8 lat 30 150
Mężczyźni 9-13 lat 40 280
Mężczyźni 14-18 lat 55 400
Mężczyźni 19-30 lat 55 400
Mężczyźni 31-50 lat 55 400
Mężczyźni 51-70 lat 55 400
Mężczyźni > 70 lat 55 400
Kobiety 9-13 lat 40 280
Kobiety 14-18 lat 55 400
Kobiety 19-30 lat 55 400
Kobiety 31-50 lat 55 400
Kobiety 51-70 lat 55 400
Kobiety > 70 lat 55 400
Kobiety w ciąży ≤ 18 lat 60 400
Kobiety w ciąży 19-30 lat 60 400
Kobiety w ciąży 31-50 lat 60 400
Kobiety karmiące ≤ 18 lat 70 400
Kobiety karmiące 19-30 lat 70 400
Kobiety karmiące 31-50 lat 70 400
Data publikacji:

Polecane

pixel